Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 04. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

A magánfőzéshez párlat adójegy szükséges

A magánfőzéshez párlat adójegy szükséges

Figyelem, 2016 január 1-től jelentősen módosultak a magán pálinkafőzés szabályai!

A magánfőzésre vonatkozó jövedéki szabályok a párlat adójegy bevezetésével jelentősen módosultak. Győr-Moson-Sopron megyében a desztilláló berendezést bejelentő magánfőzőknek eddig 32 százaléka igényelt párlat adójegyet.

Magánfőzéssel történő párlat előállításhoz 2016. január 1-től párlat adójegyet kell igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes megyei adó- és vámigazgatóságától, még az előállítást megelőzően. Párlat adójegyet csak az igényelhet, aki magánfőzőként regisztrált a lakóhelye szerinti önkormányzatnál, vagyis a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított tizenöt napon belül előzetesen bejelentette az önkormányzati adóhatósághoz.

A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt, egyúttal igazolja egy liter után a hétszáz forint jövedéki adó megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét.

A magánfőzőnek az első párlat előállítása előtt legalább öt darab hétszáz forint értékű párlat adójegyet kell beszereznie. Az igénylést mindig a főzés előtt kell benyújtani, de akár előre is beszerezhető az adójegy az éves tervezett összes mennyiségre. Fontos, hogy évente legfeljebb 86 darab párlat adójegy igényelhető és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű, 86 liter párlat állítható elő.

A NAV honlapjánelérhető egy részletesebb tájékoztató, illetve a NAV_J27 jelű nyomtatvány, amelyen a magánfőző a párlat adójegyet igényelheti elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül vagy papír alapon.

Az adójegy a jövedéki adó megfizetését követően vehető át, ezért célszerű az igénylés benyújtása előtt a párlat adójegyenkénti hétszáz forint jövedéki adót a 10032000-01037313 számú, NAV egyéb termékek jövedéki adója bevételi számlára befizetni. A befizetés teljesíthető átutalással vagy a NAV-nál beszerezhető csekken, azonban mindkét esetben fel kell tüntetni a magánfőző adóazonosító jelét a közlemény rovatban.

Címkék: adó, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!