Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 02. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

A megszakított nyugtákat is látja a NAV

A megszakított nyugtákat is látja a NAV

Egyre többet lát az adóhivatal a cégek életéből.

Az online pénztárgépek üzembe helyezésével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem csupán a szabályosan kiállított bizonylatokról kap információt, hanem egyéb jelenségekről is, amelyek akár helyszíni ellenőrzést is indokolhatnak.

A pénztárgépek a megszakított nyugtákról is küldenek adatot a NAV-nak. A megszakítás lehet indokolt, például az összeg elütése vagy a vásárlás megszakítása miatt, de utalhat nem rendeltetésszerű használatra is. A pénztárgép billentyűzetén rögzített, de megszakított nyugta a szabályos nyugtához nagymértékben hasonlít, ugyanakkor a napi adóköteles forgalomban nem jelenik meg. Az online pénztárgépektől kapott adatokból azonban a NAV látja az ilyen nyugták számát, sőt, akár nyugtánkénti részletezettséggel a rajtuk szereplő összegeket is, így azokat elemezve célirányosan ellenőrizheti az indokolatlanul sok megszakított nyugtát produkáló vállalkozásokat.

A célzott helyszíni ellenőrzések általános tapasztalata, hogy az elfogadható indokok mellett több esetben vélhetően az a megszakítás oka, hogy a bevétel „ne hagyjon nyomot”. Sőt, előfordult az is, hogy a munkáltató tudta nélkül az alkalmazott vagy kisegítő családtagként a vállalkozó lánya próbált egy kis plusz jövedelemhez jutni, így önálló akciójával nemcsak az állami költségvetést, hanem saját munkaadóját is megkárosította. A munkáltató a NAV ellenőrzésének köszönhetően szerzett tudomást a házon belüli trükközésről.

Az adóellenőrök ilyen esetekben az adózó, illetve a kiszolgálást végzők nyilatkozatai mellett megvizsgálják az egyéb iratokat, dokumentumokat, például a jelenléti íveket is azért, hogy kiderüljön, ki és miért szakította meg a pénztárgépi nyugta kiállítását.

A NAV ellenőrzései során nagy hangsúlyt fektet a jövedelemeltitkolások különböző módjainak feltárására és visszaszorítására. A próbavásárlások és a mulasztások miatti szankciók mellett az adóhivatal egyéb bizonyítási eszközökkel, például a pénztárgépadatok elemzésével és forgalomszámlálásokkal is igyekszik ösztönözni a szabályok betartását.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból