Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Július 17. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

A migrációs helyzetről egyeztetnek az uniós országok külügyminiszterei

Tanácskozást tartanak az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben, az ülésnek várhatóan elsősorban a migrációs válság és a líbiai helyzet lesz a középpontjában.

A találkozó résztvevői áttekintik a legutóbbi líbiai eseményeket, az azokra adott uniós válaszokat, valamint foglalkoznak az ország jövőbeli kilátásaival.

Vitát folytatnak majd az Európai Unió úgynevezett globális stratégiájának prioritásairól, illetve az észak-koreai helyzetről, különös tekintettel az ország által folytatott rakétakísérletekre, amelyek hatalmas tiltakozást váltottak ki a nemzetközi porondon.

A munkaebéd során a tárcavezetők a bevándorlásról tárgyalnak, ezen belül is főként a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal helyzetét fogják megvitatni. Az egyeztetésen jelen lesz Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa és William Lacy Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója is.

Sajtóhírek szerint a tanácsülés napirendjén szerepel az embercsempészet ellen indított, Sophia nevű uniós földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítása is 2018. december 31-ig, névtelenséget kérő diplomáciai források azonban arról számoltak be, hogy Olaszország ennek a megvétózására készül.

A 2015-ben indított művelet hatálya július 27-én jár le, és mivel Róma számára az egy ideje már inkább további terhet, mintsem segítséget jelent, nem kizárt, hogy az olasz külügyminiszter blokkolni fogja a katonai művelet folytatását - közölte egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

Ugyan Olaszország korábban hozzájárult, hogy a művelet keretében a tengerből kimentett bevándorlókat az olasz partokra szállítsák, akkoriban még nem számítottak rá, hogy a részt vevő hajók tízezrével szállítanak majd embereket az országba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.