Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2012. Április 21. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

Dokumentumfilmeseket hibáztatnak Dél-Afrikában azért, hogy csütörtökön halálos cápatámadás ért egy fiatal hullámlovast a Fokvároshoz közeli Kogel-öböl egyik strandján.

A bírálók szerint a filmesek a vízbe dobott csalihalakkal csalogatják a partokhoz a legnagyobb ragadozóhalakat. A kibontakozott vitára tekintettel a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium megvonta a forgatási engedélyt Chris Fischer amerikai dokumentumfilmestől, aki néhány nappal korábban a tragédia helyszínén szórt a tengerbe cápacsalogató szardíniát.

Szemtanúk szerint valóságos horrorshow játszódott le csütörtökön a Kogel Bay sekély vizében, ahol egy nagy – négy-öt méteres – fehér cápa támadt egy húszéves szörfösre. Többek között az áldozat 18 éves öccse is látta, amint a tengeri ragadozó harmadik nekifutásra leharapja a fiatal férfi lábát, amit a szörfös nem élt túl. Holttestét is csak nagy sokára tudták kimenteni, mert több cápát is láttak a környéken. A szörfözők körében kedvelt strandot a tragédia után lezárták, de másnap újra megnyitották.

Valamivel több, mint két éven belül már ez volt második halálos cápatámadás Fokvárosnál: 2010 januárjában egy zimbabwei férfit falt fel egy szemtanúk szerint „minibusznál nagyobb” fehér cápa. Szeptemberben egy fürdőzőt támadott meg cápa, de ő súlyos sebesülésekkel túlélte a találkozást.

A környezetvédelmi minisztérium – mint egy szóvivő közölte – nem hiszi, hogy a mostani halálos balesetnek köze van a filmprojekthez, mindazonáltal a heves vitákra tekintettel úgy döntött, hogy befejezik a programot. „A filmprojekt nagy pánikot váltott ki, és azt akarjuk, hogy az emberek félelem nélkül mehessenek ki a strandokra” – közölte a hatóság.

Fischer is visszautasította, hogy a National Geographic számára végzett munkája bármiféle összefüggésben állhatna a fiatal szörfös halálával. A 24 órás forgatás során mindössze 24 kiló szardíniát dobtak a tengerbe csaléteknek, és a stáb amúgy is már napokkal korábban elhagyta a helyszínt – érvelt a dokumentumfilmes.

Dirk Schmidt ismert cápaszakértő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki is a tengerbe dobáljon nagy mennyiségű csalihalat, amelyet a szél és az áramlatok a Fokváros környéki strandokra sodorhatnak, maguk után csalogatva a veszedelmes ragadozókat.

A Cape Times című lap szerint a Fokváros partjainál működő búvártúra-szervezők is naponta több mázsa halat dobnak csalétkül a tengerbe, hogy cápákat csalogassanak oda a védőketrecben a vízbe eresztett turisták szórakoztatására. Amúgy is a fokvárosi strandok közelébe vonzza a cápákat a bőséges zsákmány ígéretével egy nagy fókakolónia a Fóka-szigeten, a False-öbölben.

A fokvárosi önkormányzat azt tervezi, hogy Hongkonghoz hasonlóan cápahálót feszít ki a strandövezetben fürdőző és szörföző emberek védelmére. Addig is éles szemű „cápacsőszök” próbálják időben figyelmeztetni a veszélyre a strandolókat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 13. 18:04, hétfő | Külföld

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszűntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.

2020. Július 13. 12:58, hétfő | Külföld

Szándékosan idézte elő a sofőr a délnyugat-kínai busz-szerencsétlenséget

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva

2020. Július 13. 12:02, hétfő | Külföld

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája

Meghalt 27 évesen Benjamin Keough, Elvis Presley unokája - értesült a The Hollywood Reporter.

2020. Július 13. 10:50, hétfő | Külföld

Kijárási korlátozásokat vezetnek be több katalán városban

A koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt kijárási korlátozások bevezetését jelentette be Lleida városában és további hét katalán településen a katalán kormány vasárnap.