Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Április 21. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

A National Geographic miatt kellett meghalnia?

Dokumentumfilmeseket hibáztatnak Dél-Afrikában azért, hogy csütörtökön halálos cápatámadás ért egy fiatal hullámlovast a Fokvároshoz közeli Kogel-öböl egyik strandján.

A bírálók szerint a filmesek a vízbe dobott csalihalakkal csalogatják a partokhoz a legnagyobb ragadozóhalakat. A kibontakozott vitára tekintettel a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium megvonta a forgatási engedélyt Chris Fischer amerikai dokumentumfilmestől, aki néhány nappal korábban a tragédia helyszínén szórt a tengerbe cápacsalogató szardíniát.

Szemtanúk szerint valóságos horrorshow játszódott le csütörtökön a Kogel Bay sekély vizében, ahol egy nagy – négy-öt méteres – fehér cápa támadt egy húszéves szörfösre. Többek között az áldozat 18 éves öccse is látta, amint a tengeri ragadozó harmadik nekifutásra leharapja a fiatal férfi lábát, amit a szörfös nem élt túl. Holttestét is csak nagy sokára tudták kimenteni, mert több cápát is láttak a környéken. A szörfözők körében kedvelt strandot a tragédia után lezárták, de másnap újra megnyitották.

Valamivel több, mint két éven belül már ez volt második halálos cápatámadás Fokvárosnál: 2010 januárjában egy zimbabwei férfit falt fel egy szemtanúk szerint „minibusznál nagyobb” fehér cápa. Szeptemberben egy fürdőzőt támadott meg cápa, de ő súlyos sebesülésekkel túlélte a találkozást.

A környezetvédelmi minisztérium – mint egy szóvivő közölte – nem hiszi, hogy a mostani halálos balesetnek köze van a filmprojekthez, mindazonáltal a heves vitákra tekintettel úgy döntött, hogy befejezik a programot. „A filmprojekt nagy pánikot váltott ki, és azt akarjuk, hogy az emberek félelem nélkül mehessenek ki a strandokra” – közölte a hatóság.

Fischer is visszautasította, hogy a National Geographic számára végzett munkája bármiféle összefüggésben állhatna a fiatal szörfös halálával. A 24 órás forgatás során mindössze 24 kiló szardíniát dobtak a tengerbe csaléteknek, és a stáb amúgy is már napokkal korábban elhagyta a helyszínt – érvelt a dokumentumfilmes.

Dirk Schmidt ismert cápaszakértő ugyanakkor óvott attól, hogy bárki is a tengerbe dobáljon nagy mennyiségű csalihalat, amelyet a szél és az áramlatok a Fokváros környéki strandokra sodorhatnak, maguk után csalogatva a veszedelmes ragadozókat.

A Cape Times című lap szerint a Fokváros partjainál működő búvártúra-szervezők is naponta több mázsa halat dobnak csalétkül a tengerbe, hogy cápákat csalogassanak oda a védőketrecben a vízbe eresztett turisták szórakoztatására. Amúgy is a fokvárosi strandok közelébe vonzza a cápákat a bőséges zsákmány ígéretével egy nagy fókakolónia a Fóka-szigeten, a False-öbölben.

A fokvárosi önkormányzat azt tervezi, hogy Hongkonghoz hasonlóan cápahálót feszít ki a strandövezetben fürdőző és szörföző emberek védelmére. Addig is éles szemű „cápacsőszök” próbálják időben figyelmeztetni a veszélyre a strandolókat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 11:11, vasárnap | Külföld

Amerikai védelmi miniszter: a következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

2022. November 30. 12:44, szerda | Külföld

Ukrajnát támogató és a tagállamok védelmét garantáló nyilatkozatot fogadtak el a NATO külügyminiszterei

A NATO külügyminiszterei kétnapos bukaresti tanácskozásukon Ukrajnát támogatásukról biztosító, a tagállamok védelmét garantáló, és a nyitott kapuk politikájának folytatását ígérő közös nyilatkozatot fogadtak el.