Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Február 28. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A NATO számára Ukrajna a legfontosabb kérdés Európában

A NATO számára Ukrajna a legfontosabb kérdés Európában

Az Ukrajnában kialakult helyzet és az észak-atlanti szövetség védelmi képességeinek fejlesztése határozta meg a NATO védelmi miniszteri tanácskozásának szerdai napját - derült ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár sajtótájékoztatójából a tanácskozásokat követően. A főtitkár kijelentette: ma Ukrajna a legfontosabb biztonságpolitikai kérdés Európa számára.

A főtitkár ismertette a védelmi miniszterek által délután elfogadott nyilatkozatot, amelyben a NATO a többi között a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának fontosságát is hangsúlyozza. Emellett sürgeti minden érintett bevonását a politikai folyamatba, amelynek a demokratikus értékek, az emberi jogok, a kisebbségek és a jogállamiság tiszteletben tartásán kell alapulnia, és amely az egész ukrán nép demokratikus vágyakozásainak eleget kell tegyen. A nyilatkozat szerint a NATO készen áll a reformok támogatására és a párbeszédre Ukrajnával, egyúttal örömét fejezi ki, hogy a hadsereg nem avatkozott bele a politikai válságba.

Rasmussen azt is közölte, hogy Oroszország értesítette a NATO-t az Ukrajna közelében zajló orosz csapatmozgásokról, gyakorlatról. Emellett arról beszélt, hogy a szeptemberi, walesi csúcstalálkozóig véglegesíteni kell a fejlesztendő képességek listáját. Az eddigi nemzetközi akciókból, az afganisztáni és líbiai bevetésekből a katonai szövetség azt a tanulságot vonta le, hogy az európai szövetségesek több területen képességbeli hiányosságokkal küzdenek. A fejlesztendő, jelenleg hiányzó vagy nem megfelelő képességek körét sikerült hétre leszűkíteni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek a tanácskozást követően elmondta: Magyarország ezek közül az úgynevezett közös hírszerzési, megfigyelési és felderítési képességek fejlesztésében és az egészségügyi személyzet képzésében közvetlenül is érdekelt. Megjegyezte, hogy meg kell újítani a NATO jelenlegi kibervédelmi koncepcióját, meg kell erősíteni a NATO kibervédelmi politikáját. A walesi csúcstalálkozón a tagállamok vezetőinek ki kellene mondaniuk, hogy a kibertámadás is a kollektív védelem körébe tartozik, és egy kibertámadás esetén is érvénybe léptethető a washingtoni szerződés ötödik cikke, amely szerint ha egy tagországot támadás ér, az egész szövetséget éri támadás, és a tagok tetszőleges eszközökkel, fegyverekkel, nem csak kibertámadásokkal válaszolhatnak - jelentette ki.

Rasmussen a fejlesztendő képességek közül az irányított precíziós lőszereket és a megszerzett adatokat értelmező szakemberek képzését emelte ki. Rámutatott, hogy a NATO-nak a jövő kihívásaira is fel kell készülnie, így például a rakétavédelem terén is fel kell zárkóznia, majd a tengeri képességek fejlesztésének szükségességéről is szót ejtett.

A NATO-főtitkár arról is beszélt, hogy meg kell őrizni az utóbbi évtizedekben megszerzett, tagállamok közötti együttműködési képességet, az interoperabilitást. 'Ez csak folyamatos gyakorlással lehetséges' - mondta Rasmussen, hozzáfűzve, hogy éppen azért az ezt szolgáló, úgynevezett kapcsolt erők kezdeményezést a szeptemberi walesi csúcstalálkozó központi elemévé óhajtja tenni.

Hende Csaba ezzel kapcsolatban a megbeszéléseket követően az MTI-nek kifejtette, hogy békeidőben ennek a képességnek a megőrzése csak nagy erőket megmozgató gyakorlatozással tartható fenn. Jelezte, hogy a visegrádi országok az általuk létrehozott közös EU-harccsoport vizsgagyakorlatát összekötik a NATO 2015-ös Trident Juncture elnevezésű hadgyakorlatával, és Magyarország ehhez kapcsolódóan egy saját gyakorlatot is tart majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.