Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 24. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

A nedves törlőkendők okozzák a legtöbb problémát a szennyvízcsatornákban

A nedves törlőkendők okozzák a legtöbb problémát a szennyvízcsatornákban

Mit tilos a lefolyóba dobni vagy önteni?

Ma már közismert tény, hogy a szennyvízhálózatba nem engedhetünk bele bármit, mégis vannak, akik mindezt figyelmen kívül hagyják. Figyelmetlenségük pedig jelentős károkat eredményezhet nemcsak a rendszerben, de az élővilágban is.

A szennyvízhálózat rendeltetésszerű használata során a szennyvíz a rendszeren keresztül eljut a környező szennyvíztisztító telepekre, ahol számos folyamaton kell áthaladnia ahhoz, hogy tisztított vízként a természetbe kerülhessen. Ezért rendkívül fontos odafigyelni arra, hogy mit engedünk le a lefolyón keresztül csatornarendszerünkbe.

A szennyvízhálózat üzemeltetése során a legnagyobb problémát az oda nem illő tárgyak, anyagok okozzák, melyek súlyos károkat idézhetnek elő. A Pannon-Víz Zrt napi szinten találkozik olyan jellegű meghibásodásokkal a hálózaton, amelyeket a rendszerbe bekerülő nem lebomló anyagok okoznak.

Ezek közül leggyakrabban a hagyományos nedves törlőkendők idézik elő leginkább a problémát, ezért kifejezetten tilos a hálózatba dobni.Nyomatékosan kérjik a felhasználókat, hogy a csatornahasználati illemtant betartva a nedves törlőkendőt a wc helyett a szeméttárolókba helyezzék!

Ezen kívül jelentős gondot jelenthet a csatornába kerülő ételmaradék és a használt étolaj is. A zsírok és az olajok reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény szappanszerű lerakódást, dugulást okoznak, a szennyvíztelepeken pedig károsíthatják a mikroorganizmusokat, ezáltal gátolják a tisztítási folyamatokat.

Emellett a szennyvízhálózatba nem kerülhet bele egészségügyi betét, pelenka, gyógyszer és növényvédőszer, tűzveszélyes anyag, benzin, hígító, festék vagy más egyéb, oda nem illő anyag sem‼️

Ezek mind fennakadást idézhet elő a csatorna üzemeltetésében, emellett plusz tisztítási, javítási munkát is okoz a szakemberek számára. Az ilyen hibák elhárítása jelentős többletköltséget jelent, pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének az ilyen esetek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.