Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 10. 18:08, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a járvány ellen

A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzdeni a járvány ellen

A németek többsége hajlandó úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazással (contact tracking app) is küzdeni a koronavírus-járvány ellen egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Ugyancsak pénteki adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma továbbra is viszonylag lassan emelkedik, de még mindig több embernél mutatják ki a kórokozót, mint amennyien átesnek a fertőzésen.

A Focus című hírmagazin megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 53 százaléka hajlandó használni olyan alkalmazást, amely figyelmezteti a felhasználót, ha a fertőzésveszéllyel fenyegető kapcsolatba került egy igazolt vírushordozóval. A németek 44 százaléka nem töltene le ilyen alkalmazást a telefonjára.

Az ország nyugati részén a támogatók aránya 55 százalék, az ellenzőké 42 százalék. A keleti tartományokban, a volt NDK területén fordított a helyzet, a lakosság 43 százaléka készen áll egy adatvédelmi szempontból kifogástalan kapcsolatkövető alkalmazás használatára, 55 százalék pedig elzárkózik ettől.

Az adatok pártok szerinti megoszlása alapján a legnagyobb arányban, 84 százalékban a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szavazói hajlandóak használni egy ilyen alkalmazást. A szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül ötnél a szavazók többsége készen áll a kapcsolatkövető alkalmazás használatára. Csak a politikai színtér baloldalának, illetve jobboldalának szélére sorolt két párt bázisában nagy az ellenkezés.

A kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Baloldal (Die Linke) szavazóinak 57 százaléka, az SPD-vel együtt kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazói körében 87 százalék ellenzi a kapcsolatkövető alkalmazások használatát.

A szövetségi kormány elképzelései szerint a járvány elleni küzdelem következő, legkorábban április 20-án kezdődő szakaszában a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen leállító korlátozásokat fokozatosan visszavonják, és igyekeznek minél gyorsabban feltárni és megszakítani az újabb fertőzési láncolatokat, hogy ne induljon ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek a fertőzöttek száma.

Ebben fontos szerepet szánnak okostelefonra fejlesztett alkalmazásoknak, amelyekkel a fertőzöttekkel készített interjún - hatósági kikérdezésén - alapuló hagyományos módszernél jóval gyorsabban lehet feltárni a vírus lehetséges útjait.Az utak feltérképezéséhez meg kell megállapítani, hogy az illető a fertőzőképesség kezdetétől kikkel volt a vírus továbbadását lehetővé tévő kapcsolatban - a német sajtóban ismertetett meghatározás szerint legalább 15 percen keresztül két méternél kisebb távolságban -, amire alkalmasak lehetnek a kapcsolatkövető alkalmazások. Ezért támogatja a kormány a személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztését. A munkában nyolc európai országban több mint 130 szakértő vesz részt, a közreműködő intézmények között van a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI).

A fejlesztés egyik vezetője, Chris Boos a napokban elmondta, hogy április 15. és április 19. között jelenhetnek meg az első PEPP-PT-alapú alkalmazások. Mint mondta, a fejlesztés három fő célt szolgál. Az első a fertőzésterjedési veszély megállapítására szolgáló adatok pontos mérése, a második a magánszféra sérthetetlenségének biztosítása, a harmadik az interoperabilitás, az alkalmazások országok közötti együttműködése, ami elősegítheti a járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorítások visszavonását.

Az RKI adatai szerint péntekig 113 525 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 5323 esettel - 4,91 - százalékkal több az egy nappal korábbi 108 202-nél.

A fertőzésen már átesett emberek számát becsülni lehet, mert csak a fertőzés tényét kell hivatalosan rögzíteni, a fertőzés elmúltát pedig nem kell bejelenteni semmilyen hatóságnál, intézménynél. Az RKI becslése szerint 53 913 ember esett túl a fertőzésen, ami 3987 esettel több az egy nappal korábbi 49 926-nál. Ez ugyan jelentős, 7,98 százalékos növekedés, de az új igazolt fertőzések száma bő 1300-zal meghaladja a fertőzésből kilábaltak napi számát, az úgynevezett aktív esetek száma így továbbra is emelkedett.

Emelkedett a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma is, 266-tal 2373-ra. A halálozási arány 1,9 százalékon áll, szemben a hét elején mért 1,6 százalékkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt