Városlista
2020. október 27, kedd - Szabina

Hírek

2018. Augusztus 09. 13:11, csütörtök | PR

A permetezésről kezdő hobbikertészeknek

A permetezésről kezdő hobbikertészeknek

Sokan vágyunk vegyszermentes zöldségekre, gyümölcsökre és szobanövényeinknek is a legjobbat szeretnénk. Ám sajnos a kártevők nem válogatnak, vannak, amelyek ellen csak a permetezés lehet a megoldás.

Tehát bármennyire is arra törekszünk, hogy bio és fenntartható módon kertészkedjünk, akár csak a balkonunkon, sajnos gyakran előfordul (szinte mindenkivel), hogy valamilyen kártevő előbb-utóbb megtámadja gondosan nevelgetett növényét.

A felszerelés kiválasztása

Fontos, hogy időben cselekedjünk, és a permetezéssel elejét vegyük a problémának. Ezért sok múlik a növényvédő szer és a megfelelő permetező kiválasztásán. Kérjünk segítséget, és azonosítsuk be, hogy mi támadta meg a növényünket. Készítsünk róla fotót, és mutassuk meg egy hozzáértőnek, aki már szert is tud ajánlani.

A permetezők különböző méretűek, űrtartalmúak és többféle funkcióval rendelkeznek. Vannak kézi permetezők és háti változatok. Egy kisebb, 1,5-2 literes kézi permetező egy balkonkertész számára már elegendő, a nagyobbat a kiskertekhez érdemes venni.

Kémiai, azaz vegyszeres permetezés

Sok hasznos információra lelhetünk az interneten arra vonatkozóan, hogy adott problémát milyen vegyszerrel kezeljünk. Mégis azt javasoljuk, hogy egy tapasztalt kertész, szakember tanácsát vegyük elsősorban alapul.

Egy általános permetszer lehet, hogy jó megoldás megelőzésre, de gyakori használata ellenállóvá tehet egy-egy kártevőt. Így bár a lehető legjobb szándékkal használtuk kézi permetezőnket növényápolás közben, nagyobb költségekbe verhetjük magunkat, mert újabb és újabb szereket kell megvásárolnunk, hogy hassanak is. Még egy jótanács: kiskertekhez bőven elég kis kiszerelésű növényvédőszert vásárolni, mert nagyon kevés mennyiség szükséges a permetlé bekeveréséhez.

Permetezés természetes főzetlével

Ha a kártevő vagy betegség, ami megtámadta növényünket nem számottevő, akkor mindenképp próbálkozzunk először a szelídebbnek mondható, vegyszermentes permetezéssel. Csalánból, kamillából és fokhagymából is kitűnő főzet készíthető, amelyet ugyanúgy egy permetező segítségével spriccelhetünk rá a növényekre.

Biztonsági előírások

Minden körülmények között tartsuk be a biztonsági előírásokat. Ez a legalapvetőbb szabály. A vegyi anyagok gyerekekre, terhes nőkre különösen veszélyesek lehetnek, de mi magunk is mindenképp használjunk védőruházatot! Szeles időben ne permetezzünk, az adagolást mindig szigorúan tartsuk be. Permetezés közben ne együnk és ne dohányozzunk.

A munka végeztével pedig alaposan tisztálkodjunk meg, hogy véletlenül se maradjon rajtunk vagy ruházatunkon vegyi anyag. A kézi vagy háti permetezőt is az előírásoknak megfelelően tisztítsuk és tároljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 09. 11:35, péntek | PR

Mi a stílus? Hogyan legyünk stílusosak?

A stílus, a divatos öltözködés egy kiforrott személyiséget takar.

2020. Október 09. 11:29, péntek | PR

Hogyan kerülhetjük el a gyors bőröregedést?

A bőr öregedését ugyan nem kerülhetjük el, de magát az öregedési folyamatot jelentősen lelassíthatjuk.

2020. Október 09. 11:24, péntek | PR

A legjobb tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Készen áll a leszokásra? Íme a legfontosabb tippjeink, amelyek segítenek a siker útján.

2020. Szeptember 30. 10:13, szerda | PR

Hogyan erősíti a játékosokat a szerencsejáték ipar tokenizálódása

Az online szerencsejáték iparága az elmúlt évtizedben szárnyalt.