Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 26. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Rábaközbe is jut az ajándék füstérzékelőkből

A Rábaközbe is jut az ajándék füstérzékelőkből

A következő napokban 18 készüléket adnak át rászorulók és veszélyeztetettek részére.

Tavaly ősszel indította el a „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampányt a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal, hogy megelőzzék a lakástüzeket, tűzeseteket, valamint felhívják a figyelmet a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, környezetünk és egészségünk védelmére.

Megyénkben a több éves adatokat figyelembe véve átlagosan háromszáz lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Sokszor a fűtőberendezés környezetében keletkezik tűz, többször előfordult, hogy a sütés-főzés közben tűzhelyen felejtett étel kapott lángra, és gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában először általában füst képződik, ekkor jó szolgálatot tehet egy füstérzékelő, hogy figyelmeztesse a ház lakóit a veszélyre.

A „Ne gyújtsa! Gyűjtse” kampány részeként tavaly Győr-Moson-Sopron megyében negyven darab füstérzékelőt adott át a katasztrófavédelem a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetettek, rászorulók, illetve egyedül élő idős állampolgárok részére. Most újabb tizennyolc füstérzékelőt kapott aGyőr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, melyeket a napokban adnak át a leginkább veszélyeztetettek részére. A rászorulók megtalálásában most is karitatív szervezetek voltak a tűzoltók segítségére, így a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt és a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével többek között Maglócára, Rábapordányra, Győrságra, Gyömörére, Mórichidára és Tétre is jut majd a füstérzékelőkből.

A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó-parancsnoka Bíró István tűzoltó alezredes Győrságon adott át három családnak is füstérzékelőt. A parancsnok elmagyarázta, hogyan működik a tízéves élettartammal bíró készülék, beüzemelte, majd el is helyezte azokat az ingatlanokban.

Biztonságunk növelése érdekében a füstérzékelők beszerzését javasolják minden háztartásban, hiszen az otthonunkban előforduló tűzeseteket így időben észleljük. Az optikai füstjelzőkkel a használónak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen a készülék tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkezik. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan hangjelzést bocsát ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!