Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 17. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Inforábaköz

A Rábaközben is gyűjtik az aláírásokat az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez

A Rábaközben is gyűjtik az aláírásokat az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez

A hosszabb ideig tartó munkanélküli ellátásért és a kínai egyetem ellen szeretnének népszavazást.

Támogatást kért a Karácsony Gergely népszavazási kérdéseihez való aláírásgyűjtéshez Márki-Zay Péter az ellenzék előválasztáson megválasztott képviselőjelöltjei és jelenlegi képviselői társaságában a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kedden. A miniszerelnök-jelölt azt mondta, mindkét kérdés az emberek valódi problémáival foglalkozik, egyben a szeretet, az összefogás, a szolidaritás és a gondoskodás kifejeződései. A sajtótájékoztatón jelen volt Kovácsné Varga Ildikó is, a Csorna központú országgyűlési választókerület közös ellenzéki képviselőjelöltje. Vele beszélgettünk.

- Nézzük meg külön a népszavazásra javasolt kérdéseket! Az egyik így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” Miért fontos ez nekünk vidéki embereknek? Nem Budapest belügye az, hogy mi épül ott?

- Egyáltalán nem.- kezdte válaszát Kovácsné Varga Ildikó. A kormány kínai hitelből akar a kínaiaknak egyetemet építeni Budapesten több pénzből, mint amit az összes magyar egyetem együttvéve kap. Ezzel évtizedekre eladósítják a kínaiaknak Magyarországot, ami minden magyar embert érint Csornától Békéscsabáig. Még az unokáink is nyögni fogják a hitelek terheit. Másrész oda akarja ezt a kínai egyetemet építeni a kormány, ahova a korábbi megállapodások szerint a Diákvárost kellene megépíteni. Azt a Diákvárost, ahol meg lehetne oldani a Budapesten tanuló iskolások és egyetemi hallgatók lakhatási problémáit. Így ez kiemelten a vidékiek problémája, a mi gyerekeinkről szól.

- A második kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?” Ennek mi a háttere?

- Azt gondolom, ezt teljesen érthető mindenki számára. Az Orbán-kormány első intézkedéseinek egyike a munkanélküli segély nevének megváltoztatása és a folyósítás idejének harmadolása volt. A második kérdés a Covid alatt munkájukat vesztettek álláskeresési támogatásának 3 hónapról 9 hónapra emeléséről szól. Ha a járvány gazdasági veszteségeinek csökkentéséről van szó, az a kormány számára egyet jelent a gyorsan meggazdagodott NER oligarchák százmilliós, milliárdos támogatásával. Pont azokkal, akiknek nem lenne szükségük rá. A mi javaslatunk a munka nélkül maradt, sokszor nyomorgó emberek terheinek csökkentéséről szól. Aki már volt ilyen helyzetben, az tudja, hogy három hónap alatt szinte lehetetlen új munkát találni. Különösen igaz ez egy idősebb, alacsonyabb képzettségű munkanélküli esetében. Igenis segíteni kell az embereket, hogy legalább 9 hónapig viszonylagos biztonságban lehessenek.
Ezeknek a kérdéseknek van értelmük, ezek húsbavágóak, nem úgy mint a kormány szánalmas és ostoba gyermekvédelemnek csúfolt kezdeményezése. Szerintem mindenki ismer a környezetében munkanélkülit. Nemváltoztatásra készülő óvodást meg még senki sem látott.

- Ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni, mindkét kérdésben külön-külön 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. Aki egyetért a kezdeményezéssel, hol és hogyan írhat alá, hogyan segíthet?

- Már megszerveztük az aláírásgyűjtést a következő helyszíneken és időpontokban:
Csorna 2021.12.18. szombat 9-12-ig Rossman előtt
Tét 2021.12.18. szombat 9-11 Coop bolt előtt
Csorna MSZP Iroda Erzsébet királyné u. 1. (Korona) 2021.12.20-23. hétfőtől csütörtökig 10-16 óráig
Csorna piac szerda 2021.12.22. 8-11-ig
Kapuvár piac csütörtök 2021.12.23 8-11-ig
A további időpontokat később közöljük.
Szívesen fogadjuk a segítséget olyan módon is, hogy aki aláírást szeretne gyűjteni a környezetében, az hívjon engem a 06207729259-es telefonszámon, és tudunk neki aláírásgyűjtő ívet adni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!