Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2012. Július 03. 11:11, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rendészeti változásokhoz politikai konszenzus szükséges

A rendészeti változásokhoz politikai konszenzus szükséges

A rendészet és közigazgatás viszonya érdekes kérdés, egyik a másikból alakult ki, feltételezik egymást, mégsem teljesen azonosak vagy összekeverendőek. Dr. Finszter Géza professzor a Rádió Orient műsorában bemutatta a rendőrség kialakítását Magyarországon, és arról is nyilatkozott, hogyan képzel el egy ideális szervezeti átalakulást.

A közigazgatás a társadalom olyan igényeit elégíti ki, amiket sem az egyes emberek, sem a kisebb közösségek sem képesek ellátni önmagukban. Bizonyos társadalmi problémákat csak professzionális hivatalnoki segédlettel lehet megoldani, és szükség van a gondoskodó államra is. A közigazgatás tehát szolgáltatás, és első modern formája a rendészeti közigazgatás volt. A közbiztonság volt az első olyan felmerülő problémája a 17-18. század változó világának, amit a modernitás, a piaci szükségletek hívtak életre, hiszen a városkapukat meg kellett nyitni, a közösségek nem maradhattak önfenntartók. Ezzel azonban összeomlott a közösségek belső mechanizmusa, ami az önvédelmen alapult. A nagy városok rendészetét professzionális módon kellett szavatolni-szólt a történelmi előzményekről is Prof.Dr. Finszter Géza az MTA doktora.

Magyarországon már a 19. század végén óriási változáson ment keresztül a közjog, létrehozva egy olyan jogi kultúrát, amit azóta sem sikerült újra elérnünk. Létrejött egy korszerű, modern jogállami rendőrség, amely centralizált, integráns részévé vált az akkori közigazgatásnak, és magas szakmai hozzáértéssel művelték. Mintaszerű rendőrség lehetett volna, azonban az ország nem tudott megszabadulni a feudalizmus hagyományaitól, a szervezet emberi jogokhoz való kapcsolata nem volt megfelelő. A rendészet értékrendjének csúcsán nem az egyes ember méltósága helyezkedett el, a rendőrség tekintélyelvű volt. Míg a nyugati államok rendőrségei a második világháború után olyan reformintézkedéseket hajtottak végre, amivel új értékrendet teremtettek a rendőri gyakorlatban is. Ezzel szemben Magyarországon tipikus diktatórikus, agyonmilitarizált rendszer épült ki, és negyven éven keresztül így is működött.

A társadalmak olyan rapid módon változnak, hogy egy konzervatív, a változásra reagálni képtelen szervezet halálra van ítélve. Ehhez azonban politikai konszenzus kellene, hiszen a stratégiák véghezviteléhez öt-tíz-tizenöt éves távlatok szükségesek. Franciaországban ezt a rendőrségi modernizáció törvénybe iktatásával érték el, így a változó politikai hatalom minden esetben életben tartja a stratégiát- mondta a téma szakértője a közigazgatási rádió műsorában.
A professzor hangsúlyozta: egy ilyen hosszú távú tervet a közigazgatással, ezen belül az önkormányzati igazgatással és az igazságügyi reformmal is harmóniába kell hozni. Ha a rendészeti igazgatás nagyon eltávolodott a civil közigazgatástól, akkor vissza kell terelni oda. A rendőrségnek három különböző típusa van, feladatok szerint: bűnügyi rendőrség, karhatalmi rendőrség, és közrendi szolgálatot ellátó rendőrség. Ezek minőségi különbségek, az eltérő funkciókra pedig jelenleg egységes szervezetet erőltetünk. A változás hosszú folyamatára lenne szükség: nem csupán ötletekre, hanem előrelátó, gondos terveke, és azok pontos végrehajtására, a megfelelő szervezeti struktúra eléréséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:35, péntek | Belföld

Beérte Portugáliáét az egy főre jutó magyar GDP, vásárlóerő paritáson

Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást, a baloldali gazdasági szakértők \"károgása\" és a jegybanki vélemények ellenére az európai uniós átlag 75 százalékáról 77 százalékára emelkedett a magyar GDP -

2023. Március 24. 12:27, péntek | Belföld

Úgy be volt rúgva, hogy állni se bírt, mégis a volán mögé ült - Videó

A rendőrök továbbra is hangsúlyozzák, hogy ne vezessen gépjárművet, ha alkoholt, vagy bódító hatású szert fogyasztott a vezetés megkezdése előtt!

2023. Március 24. 09:21, péntek | Belföld

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is.

2023. Március 24. 07:09, péntek | Belföld

Novák Katalin: addig van magyar jövő, amíg vannak gyermeket vállalók Magyarországon

Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon - mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.