Városlista
2021. január 23, szombat - Zelma

Hírek

2015. Június 22. 20:18, hétfő | Belföld
Forrás: mszp.hu

A rezsicsökkentés másik arca

A rezsicsökkentés másik arca

Az MSZP számításai szerint 150 milliárd forintot kaszált a fideszes hátterű offshore cég.a gázüzleten.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten A nagy fideszes gázlopás címmmel tartott sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek azért, hogy ez a 2011 és 2014 között megszerzett pénz visszakerüljön a magyar emberekhez. A magyar jogi lehetőségek korlátozott volta miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz fordulnak, és így szerzik vissza a hasznot a cégtől - jelezte.

Elmondta, a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal "eltakarta" az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal, azaz évente további 10 ezer forinttal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát. A szocialista politikus szerint a Fidesz-KDNP "emberei" havonta több mint 3,5 milliárd forintot kerestek "az olcsón behozott gáz ellopásával".

Hozzátette: számításait az MVM Partner Zrt. által egy per után kiadott közérdekű adatok alapján végezte.

Felidézte, 2011-ben a Fidesz hozott egy jogszabályt, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) gázkereskedője (MVM Partner) a stratégiai tározókból és az Ausztria felől érkező vezetékből olcsón hozzon be gázt. Ezt a gázt a távhőszolgáltatóknak, iskoláknak, óvodáknak akarták eljuttatni, de nem így történt, hanem négy éven keresztül továbbadták a MET Zrt.-nek, amely ezt az olcsó gázt piaci körülmények között értékesíthette - mutatott rá.

- Ez Orbán Viktor makulátlanul tisztességes rendszere, ahol törvénybe írva teremtették meg a lopás lehetőség - fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, a MET részben offshore hátterű vállalkozások tulajdonában van, és sajtóhírek szerint ezekben a cégekben "fideszes politikusok strómanjai foglalnak helyet, olyanok például mint Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa, akár nevezhetjük úgy, hogy házi pénztárnoka".

Beszélt arról, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás nem a rezsicsökkentést támadja, hanem ezt a konstrukciót. Szerinte ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter is elismerte az energetikai biztosnak írt levelében, amelynek tartalma a közelmúltban nyilvánosságra került. Hozzátette: a miniszter a levélben közölte, hogy idén július 1-jétől hatályon kívül helyezik a vonatkozó rendeletet.

Tóth Bertalan jelezte azt is, hogy a nyertes közérdekű adatigénylési per után sem kapott meg minden szerződést, ezért ha kell büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményez. Szólt arról is, hogy a 150 milliárd forintos nyereség visszaszerzésére azért korlátozottak a lehetőségeik, mert nem sértettek. Hozzátette: csak a magyar állam, vagy az MVM tudna az ügyben eljárni.

Címkék: földgáz, fidesz, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 23. 09:00, szombat | Belföld

Hatástalanították a bombát a Kerepesi úton

Kevesebb mint egy órán belül sikerült hatástalanítaniuk a honvédség tűzszerészeinek a héten a fővárosi Kerepesi úton előkerült világháborús bombát pénteken éjjel.

2021. Január 23. 08:00, szombat | Belföld

Csökkent a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás

A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás tavaly több mint egy százalékkal csökkent - állapítható meg a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján közzétett adatokból.

2021. Január 23. 07:00, szombat | Belföld

Fegyverarzenált találtak egy miskolci férfinél

Több, engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszert foglaltak le a rendőrök egy miskolci férfitől - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.

2021. Január 23. 05:00, szombat | Belföld

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos napi melegrekord pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.