Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Június 22. 20:18, hétfő | Belföld
Forrás: mszp.hu

A rezsicsökkentés másik arca

A rezsicsökkentés másik arca

Az MSZP számításai szerint 150 milliárd forintot kaszált a fideszes hátterű offshore cég.a gázüzleten.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten A nagy fideszes gázlopás címmmel tartott sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek azért, hogy ez a 2011 és 2014 között megszerzett pénz visszakerüljön a magyar emberekhez. A magyar jogi lehetőségek korlátozott volta miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz fordulnak, és így szerzik vissza a hasznot a cégtől - jelezte.

Elmondta, a kormány a rezsicsökkentés által havi 3000 forinttal "eltakarta" az emberek szemét, holott ezen felül további 10 százalékkal, azaz évente további 10 ezer forinttal is lehetett volna csökkenteni a gáz és a távhő árát. A szocialista politikus szerint a Fidesz-KDNP "emberei" havonta több mint 3,5 milliárd forintot kerestek "az olcsón behozott gáz ellopásával".

Hozzátette: számításait az MVM Partner Zrt. által egy per után kiadott közérdekű adatok alapján végezte.

Felidézte, 2011-ben a Fidesz hozott egy jogszabályt, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) gázkereskedője (MVM Partner) a stratégiai tározókból és az Ausztria felől érkező vezetékből olcsón hozzon be gázt. Ezt a gázt a távhőszolgáltatóknak, iskoláknak, óvodáknak akarták eljuttatni, de nem így történt, hanem négy éven keresztül továbbadták a MET Zrt.-nek, amely ezt az olcsó gázt piaci körülmények között értékesíthette - mutatott rá.

- Ez Orbán Viktor makulátlanul tisztességes rendszere, ahol törvénybe írva teremtették meg a lopás lehetőség - fogalmazott.

Tóth Bertalan közölte, a MET részben offshore hátterű vállalkozások tulajdonában van, és sajtóhírek szerint ezekben a cégekben "fideszes politikusok strómanjai foglalnak helyet, olyanok például mint Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa, akár nevezhetjük úgy, hogy házi pénztárnoka".

Beszélt arról, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás nem a rezsicsökkentést támadja, hanem ezt a konstrukciót. Szerinte ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter is elismerte az energetikai biztosnak írt levelében, amelynek tartalma a közelmúltban nyilvánosságra került. Hozzátette: a miniszter a levélben közölte, hogy idén július 1-jétől hatályon kívül helyezik a vonatkozó rendeletet.

Tóth Bertalan jelezte azt is, hogy a nyertes közérdekű adatigénylési per után sem kapott meg minden szerződést, ezért ha kell büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményez. Szólt arról is, hogy a 150 milliárd forintos nyereség visszaszerzésére azért korlátozottak a lehetőségeik, mert nem sértettek. Hozzátette: csak a magyar állam, vagy az MVM tudna az ügyben eljárni.

Címkék: földgáz, fidesz, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.