Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 13. 15:03, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A turisztikai ügynökség új információs portált indít

A turisztikai ügynökség új információs portált indít

Elindul az igyutazunk.hu - jelentették be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

Jakab Zsófia az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta: a weboldalon folyamatosan frissülő cikkek, elemzések jelennek meg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és a big data állományok adatai alapján. Ezzel az ágazat, a sajtó és az érdeklődők is naprakész képet kapnak a hazai turizmusról.

Hozzátette: Európában Magyarország az egyetlen, ahol az NTAK 2019-es elindulása óta friss adatokkal, adatvezérelt döntéshozatal valósult meg: jelenleg 45 ezer szálláshelytől kapnak adatokat egyebek mellett a vendégek tartózkodási idejéről, helyéről, nemzetiségéről, ami segíti a célzott és megalapozott értékesítési döntések meghozatalát.

Az új információs hírportált a nyilvánosságnak és a sajtónak egyaránt készít elemzéseket a turisztikai térségekről, ismertetik a legnépszerűbb városok iránti bel-, és külföldi keresletet. Mindez hozzájárul az ágazat versenyképességének növeléséhez, és alapot nyújt a hosszú távú stratégiához, miszerint 2030-ig Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja - hangsúlyozta Jakab Zsófia.

Czelleng Ádám, az MTÜ kutatási és képzési igazgatója közölte: prognózisok mellett hatásvizsgálatot is készítenek, minden döntéshez. Az adatszolgáltató központ mellett számos más adatforrással dolgoznak, a modellek a mesterséges intelligenciára épülnek. Használják a mobilcella, online kassza vagy bankkártya adatokat, emellett keresési adatokkal, reptéri adatokkal és a közösségi média adataival is dolgoznak - sorolta.

Heti, havi és negyedéves riportokat tesznek közzé. Együttműködést kötöttek a KSH-val, így már hivatalos statisztikává válnak majd az NTAK adatai az augusztusi adatközléstől kezdődően.

Elmondta, hogy az új portálra minden adatforrás felhasználásával készítenek országos, vagy fővárosi elemzéseket, a funkcióit folyamatosan bővíteni tervezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.