Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Június 18. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság

A vakáció öröm és pihenés, de veszélyforrás is!

A vakáció öröm és pihenés, de veszélyforrás is!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság
felhívása.

Néhány napja megszólalt az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után – letudva az év végi vizsgák feszültségeit – gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódásközepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedésiszabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá,részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek aszünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közútibalesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnosa vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták aziskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez ígylegyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el,miként kell közlekedni. A tragédiák leggyakoribb oka a rohanás, akörültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközökmegállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározássalösszefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény,hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűeneredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közösfelelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesekúgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait, például holvan elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kelltenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározáselsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelezőbiztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket aszabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóankerékpározni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljeneka gyalogos és kerékpározó „csemetékre”!

Tudjuk-látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal „lődörgő” gyermek,aki – az említett veszélyeken túl – könnyen válhat különbözőbűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanakaz ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkorsem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.

A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, a legkedvezőbb megoldás atáborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel istalálkoznak. A tábor előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzésveszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira.

Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák bea rendszabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel amentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyékigénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be avízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépőizomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidőkellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést ésbalesetmentes közlekedést kívánunk.

Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból