Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 19. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

A végtörlesztés segítség, de nem megoldás

A végtörlesztés segítség, de nem megoldás

A végtörlesztés és az árfolyamgát segíti, de nem oldja meg a magyar gazdaság devizakitettségi gondjait, csak újraosztja a terheket a háztartások, az állam és a bankok között.

Fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szombaton Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján.

Karvalits Ferenc a Monetáris politika a válság idején címet viselő előadásában kifejtette: a jelentős árfolyamkitettség továbbra is jellemző, tartós megoldás csak akkor várható, ha a belföldi megtakarítások képesek finanszírozni a belföldi hiteligényt.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi gazdálkodási karán zajló rendezvény keretében a jegybank alelnöke kitért arra is: a jelenlegi országkockázati felárnál, alacsony növekedési környezetben, és a mostani, jelentős devizaadósság-állomány mellett a monetáris élénkítés eszközeivel "nem lehet élni". Az elmúlt évtizedben felhalmozott egyensúlytalanságok leépülése hosszú időt vesz igénybe.

Emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a magyar gazdaság növekedését kizárólag a nettó export határozta meg, mert a belföldi fogyasztás és beruházás rendkívül visszafogott. A nemzeti bank várakozásai szerint az export meghatározó szerepe a következő időszakban is fennmarad, s ha az eurózóna el tudja kerülni a recessziót, akkor Magyarország továbbra is "érdemi nettó exportot tud elérni."

A gazdaságpolitika lehetséges lépéseiről Karvalits Ferenc kifejtette: a magyarországi növekedés csak exportvezérelt lehet a továbbiakban is, mert az állam és a háztartások az adóságaik törlesztésén munkálkodnak. A külső környezet azonban nem támogatja a gyors exportnövekedést, s amíg az európai adósságválságra nem születik tartós megoldás, Magyarország sem tud robusztus növekedési pályára állni.

"A fiskális politikának az államadósság fenntarthatóságára és a költségvetés kiigazítására kell koncentrálnia" - fogalmazta meg az MNB alelnöke. Hozzátette, hogy a magyar kormány egyedi intézkedésekkel a múlt évben jelentős élénkítést próbált végrehajtani, ami a költségvetési hiányt azért nem növelte jelentősen, mert az egyszeri bevételek - mint a nyugdíjpénztári befizetések becsatornázása - elfedték ezt az értéket. Az idei kormányzati lépések a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal fogják szűkíteni a belföldi keresletet, ezért jelent rendkívüli kihívást a növekedés elérése - vélekedett.

Karvalits Ferenc azt mondta: a kormánynak az idei romló növekedési kilátások miatt lépnie kell a költségvetés fenntarthatóságának érdekében. A Széll Kálmán Terv még hosszú távú strukturális intézkedéseket tartalmazott, de az idei költségvetés lépései, bár jelentősen javítják a bevételeket, de rövid távon inflációt gerjesztenek, és nem járulnak hozzá a hosszú távú növekedési trend javításához.

A 80 százalék körüli államadósság szinten fenntartása ilyen növekedési kilátások mellett is csak úgy lehetséges, ha a kormány 3-3,5 százalék többletet ér el az elsődleges egyenlegben, ez azonban hosszú távon fenntarthatatlan.

"Magyarország kockázati megítélését javító, a hosszabb távú növekedés trendjét növelő gazdaságpolitikai fordulatra van szükség". Olyan lépésekre, amelyek fordulatot hoznak a vállalati beruházások szempontjából is - szögezte le.

A jelenleg 5 százalék feletti infláció - az áfa-hatások kifutását követően - 2013-ra várhatóan eléri a megcélzott 3 százalékot, de a világpiaci olajárak emelkedése, vagy egy esetleges kedvezőtlen árfolyamváltozás érdemben befolyásolhatja ezt a célkitűzést.

Összességében a belföldi reálgazdasági folyamatok hosszabb távon nem jelentenek a kereslet oldalán inflációs nyomást. A globális kockázati "étvágy" változása, az eurózóna perifériális országainak válsága, és a magyar kockázati megítélés esetleges változása azonban befolyásolhatja az árfolyamot, a monetáris kondíciókat - hangsúlyozta Karvalits Ferenc.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.