Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Február 28. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vendég, ne a prostituált kapja a büntetést

A vendég, ne a prostituált kapja a büntetést

Az EU-tagállamoknak nem a prostituáltak, hanem vendégeik megbüntetésével kellene visszaszorítaniuk a prostitúciót, vélte a Parlament szerdán egy nem kötelező érvényű állásfoglalásban. A képviselők hangsúlyozták, hogy a prostitúció sérti az emberi méltóságot és az emberi jogokat, függetlenül attól, hogy önként vagy erőszak hatására végzik. A Parlament felszólította a tagállamokat, hogy találjanak menekülési útvonalat és alternatív megélhetési lehetőséget a prostitúcióval felhagyni kívánó nők számára.

„A Hollandiában és Németországban bevezetett és katasztrofálisnak bizonyuló, túlságosan általános jogszabály helyett taktikusabban kell megközelítenünk a prostitúcióval szembeni fellépés kérdését. A nők testét árucikként kezelő férfiakat kell megbüntetni, nem pedig azokat, akik kényszerből vannak a szexiparbanˮ - mondta a témáért felelős brit szocialista képviselő, Mary Honeyball. „Az Európai Parlament van olyan ambiciózus, hogy nem fogadja el adottnak a prostitúciót, hanem fellép ellene.' A nem kötelező érvényű állásfoglalást 343 szavazattal, 139 szavazat és 105 tartózkodás mellett fogadták el.

A prostitúció iránti kereslet csökkentése a vendég büntetésével

A legtöbb képviselő egyetért abban, hogy a prostitúció, a nők és lányok kereskedelme ellen leghatékonyabban az ún. északi modell alkalmazásával lehet fellépni. Svédország, Izland és Norvégia az emberi jogok megsértésének és a nők elleni erőszak egy formájának tekinti a prostitúciót, és a szexet kínáló fél helyett a szexet megvásárló felet bünteti. A képviselők felszólítják az EU tagállamait, hogy használják fel az északi tapasztalatokat saját politikájuk kialakításához.

A 21 évnél fiatalabb prostituáltaktól vett szexuális szolgáltatást minden EU tagállamban bűncselekménynek kellene tekinteni.

Fellépés az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás ellen

A képviselők felhívták a figyelmet a Bizottság adataira, amely szerint az emberkereskedők csapdájába kerülők 62 százaléka szexuális kizsákmányolás áldozata lesz. A beazonosított vagy feltételezett áldozatok 96 százaléka nő. Az EU tagországainak határozottabban kellene fellépniük az emberkereskedelem ellen, és jobb védelmet kellene biztosítaniuk az áldozatoknak, hangsúlyozták a képviselők.

Menekülési útvonal a nőknek

Az állásfoglalás felszólítja a tagállami hatóságokat, hogy dolgozzanak ki menekülési útvonalat a prostitúcióból szabadulni kívánó nők számára, és segítsenek nekik más jövedelmi források megtalálásában. A prostitúció megelőzéséhez jobb oktatásra, és a nőket és gyerekeket prostitúcióba kényszerítő szegénység felszámolására van szükség.

A nők elleni erőszak elleni fellépés

Egy kedden megszavazott másik állásfoglalásban a képviselők uniós szintű fellépést kértek a nők elleni erőszak ellen. Felkérték a Bizottságot, hogy még idén nyújtson be a nemen alapuló erőszak megelőzését célzó jogszabálytervezetet. A képviselők megjegyezték: a nemi alapú erőszakot bűncselekménynek kellene tekinteni.

„El kell érnünk, hogy Európában minden nő számára megadasson az erőszakmentes élet - mondta a téma parlamenti felelőse, Antonyia Parvanova bolgár liberális képviselőnő. Az Európai Parlament március 5-én ünnepli a Nemzetközi Nőnapot, amelyet idén a nők elleni erőszak elleni fellépés jegyében tartanak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.