Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Június 16. 05:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás különösen fontos a nyári hónapokban, hiszen a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az ellátást nehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni

– figyelmeztetett az ORFK a véradók világnapja alkalmából kiadott közleményében pénteken.

A nyári hónapokban a balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya áll, ami hátrányosan befolyásolja a vezetési képességet. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a gyermekek: a tanítás befejezését követően felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan. A nyári időszakban a közlekedés többi résztvevőjének fokozottan kell figyelnie a gyerekekre.

Hozzátették, a nyár a motorosok főszezonja: a nagy hőségben jellemző a hiányos védőruha, és problémát okozhat a járművek nem megfelelő műszaki állapota.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390 ezer egység vérre van szükség. A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával.

"Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek" - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

Címkék: baleset, nyár, véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.