Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 23. 07:28, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A világ második legnagyobb építménye lesz

A világ második legnagyobb építménye lesz

Ha megépül az európai mélytengeri neutrínóteleszkóp (KM3NeT), a kínai nagy fal után a második legnagyobb, ember alkotta építmény lesz.

A neutrínó a könnyű elemi részecskék egyik fajtája; elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is: olaszul „semlegeskét” jelent), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül „közömbös” az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési hatás) igen kicsi, ennél fogva egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudják őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás.

A Földközi-tengerben majd ezer méter mélységben épülő neutrinóteleszkópot tíz európai ország 40 kutatóintézetének együttműködésében hozzák létre. A létesítmény új eszközt kínál a világegyetem megismerésére – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A KM3NeT nevét onnan kapta, hogy több köbkilométernyi területet „ölel körül”, köszönhetően a hosszú kábeleknek, amelyek végét optikai érzékelőkkel látják el. Ezek a modulok „vizslatnak” majd a tengerfenéken az űrből érkező neutrínók hatását kutatva. A kutatások segítenek majd meghatározni távoli neutrínóforrásokat, kvazárok (csillagszerű rádióforrások – quasi-stellar radio source), vagy gammasugár-robbanások után kutatva.

A KM3NeT kiegészíti majd a Déli-sarkon működő „Jégkocka” (IceCube) neutrínóteleszkópot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére