Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 05. 16:07, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A vizsgált villamossági termékek több mint fele veszélyes

A vizsgált villamossági termékek több mint fele veszélyes

A rossz minőségű villamossági cikkek túlmelegedhetnek, lángra kaphatnak. Az áramütést kockáztatja, aki gyenge szigetelésűt, elégtelen csatlakozókkal szereltet vesz a kezébe

- figyelmeztetett pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A többféle veszélyforrás miatt a fogyasztóvédelem minden évben, így idén is fokozottan figyel a hálózatról működő és tölthető termékekre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma tavaly kevesebb, mint felüket találta biztonságos használatra alkalmasnak.

A labor 2021-ben összesen 665 villamossági terméket vizsgált meg, egyebek mellett díszvilágítási füzéreket, elektromos rollereket, légnedvesítő készülékeket. Kiemelten ellenőrizték a többi között az akkumulátortöltőket, a robotporszívókat és -fűnyírókat, a főzőlapokat is. A termékbiztonsági követelményeknek 328 árucikk nem felelt meg. Egy hajszállal tehát még annál is rosszabb a helyzet, mintha "csak" minden második bizonyult volna veszélyesnek - közölte az ITM.

A legtöbb probléma a fényfüzérekkel volt, négyből három megbukott az ellenőrzésen. Az egyéb kategóriákba be nem sorolható villamossági termékek - pl. merülőszivattyúk és kempinglámpák - több mint kétharmada nem felelt meg. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján közel 48 ezer terméket már a vámhatáron feltartóztattak. Így több mint 35 ezer égősor és mintegy 11 ezer vezetékhosszabbító készlet behozatalát is sikerült megakadályozni.

A selejt okozta bosszúságoktól elsőként a vásárlás helyének körültekintő megválasztásával kímélhetjük meg magunkat - hívta fel a figyelmet az ITM. A mintavételezést végző szakemberek jellemzően filléres vegyeskereskedésekben, piaci vagy alkalmi árusítóhelyeken akadnak veszélyes termékekre. Számos árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit. Hangsúlyozták: egyetlen fillért se költsünk olyan árura, amelynek csomagolásán nem találjuk meg a gyártó és az importáló nevét, címét, a márkát vagy azonosító jelet, a típus- vagy modellszámot, a műszaki adatokat, a megfelelőséget igazoló uniós CE jelölést.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint elmondta: "A magyar fogyasztóvédelem állandó jelenléttel védi a magyar családok biztonságát. A szakhatóság tavaly 162 jelzést küldött az uniós termékriasztási rendszerbe, ezek több mint felével villamossági termékek hiányosságaira hívtuk fel a társszervezetek figyelmét. Már javában zajlanak a 2022-es ellenőrzések is, idén egyebek mellett a hajszárítók, vízforralók, párologtatók, kenyérpirítók és hosszabbítók közül szűrjük ki a veszedelmeseket." Az elsődleges cél, hogy a kockázatos portékákat eltüntessük a boltokból, webáruházakból, a vásárlók kizárólag biztonságos termékek közül válogathassanak" - mondta a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára