Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 08. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Mit mond a jog abban az esetben, ha egy elévült követelés miatt adja át a tartozó személyes adatait egy behajtó cégnek? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
A történetem dióhéjban a következő: 2006-ban mobiltelefon előfizetést vásároltam. Sajnos ebből, tartozás maradt fent részemre a Szolgáltató felé. Kb. 2007-ig küldték a fizetési felszólító leveleket, azóta semmiféle megkeresés nem történt részükről. 2014 szeptemberében, közjegyzői fizetési meghagyást kaptam, hogy tartozásomat haladéktalanul rendezzem egy ismert követelésbehajtó cég felé. Ezzel szemben, ellentmondást nyújtottam be, arra való hivatkozással, hogy: "...2007 óta, nem volt semmiféle megkeresés a MOBILSZOLGÁLTATÓ részéről, így tudomásom szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint a telefonszámla tartozás a teljesítési határidőtől számított egy év alatt elévül..." (tehát véleményem szerint a Köv. Kezelő esélytelen követelést vett meg). Hetekkel később jött a Járási bíróságtól a végzés, miszerint a pert ellenem megszüntették, mert a behajtó cég nem tudta megfelelően bizonyítani állításaim ellenkezőjét. Kérdésem a következő: Személyes adataimat a SZOLGÁLTATÓ jogosan adta át harmadik fél részére, hiszen ez a tartozás már akkoriban elévült. Valamilyen sérelem ért így engem? Válaszukat várva maradok Tisztelettel.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A hitelező, és a jelen esetben a szolgáltató annak tekintette önmagát, jogosult a követelést engedményezni és ebben az esetben köteles az engedményest olyan helyzetbe hozni, hogy a követelést érvényesíthesse. Az elévülés pedig megítélés kérdése és csak erre való hivatkozás esetén állapítható meg.
Véleményem szerint a jelen esetben is ez történt, így nem látok jogi alapot eljárás indítására.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.