Városlista
2023. március 23, csütörtök - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2015. Január 08. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Mit mond a jog abban az esetben, ha egy elévült követelés miatt adja át a tartozó személyes adatait egy behajtó cégnek? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
A történetem dióhéjban a következő: 2006-ban mobiltelefon előfizetést vásároltam. Sajnos ebből, tartozás maradt fent részemre a Szolgáltató felé. Kb. 2007-ig küldték a fizetési felszólító leveleket, azóta semmiféle megkeresés nem történt részükről. 2014 szeptemberében, közjegyzői fizetési meghagyást kaptam, hogy tartozásomat haladéktalanul rendezzem egy ismert követelésbehajtó cég felé. Ezzel szemben, ellentmondást nyújtottam be, arra való hivatkozással, hogy: "...2007 óta, nem volt semmiféle megkeresés a MOBILSZOLGÁLTATÓ részéről, így tudomásom szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint a telefonszámla tartozás a teljesítési határidőtől számított egy év alatt elévül..." (tehát véleményem szerint a Köv. Kezelő esélytelen követelést vett meg). Hetekkel később jött a Járási bíróságtól a végzés, miszerint a pert ellenem megszüntették, mert a behajtó cég nem tudta megfelelően bizonyítani állításaim ellenkezőjét. Kérdésem a következő: Személyes adataimat a SZOLGÁLTATÓ jogosan adta át harmadik fél részére, hiszen ez a tartozás már akkoriban elévült. Valamilyen sérelem ért így engem? Válaszukat várva maradok Tisztelettel.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A hitelező, és a jelen esetben a szolgáltató annak tekintette önmagát, jogosult a követelést engedményezni és ebben az esetben köteles az engedményest olyan helyzetbe hozni, hogy a követelést érvényesíthesse. Az elévülés pedig megítélés kérdése és csak erre való hivatkozás esetén állapítható meg.
Véleményem szerint a jelen esetben is ez történt, így nem látok jogi alapot eljárás indítására.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

A Századvég szerint jövőre 3,4 százalékra gyorsul a növekedés

A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán.

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Ismét előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában

Ismét előrébb léptek az elmúlt évekhez képest a magyar egyetemek a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban, amely a világ több mint másfélezer felsőoktatási intézményét értékeli.

2023. Március 23. 10:00, csütörtök | Belföld

Az első magyarországi fegyveres bankrablás története 1908-ból

A századforduló nyüzsgő világa a bűncselekmények kapcsán is változást hozott – 1908-ban megtörtént hazánk első fegyveres rablása.