Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. December 19. 16:34, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Adókedvezményt kapnak az otthonról dolgozó munkavállalók Németországban

Adókedvezményt kapnak az otthonról dolgozó munkavállalók Németországban

Adókedvezmény jár az otthonról végzett munka költségeinek ellentételezésére Németországban egy pénteken elfogadott törvényjavaslat szerint.

Az adózási szabályok változásairól a szövetségi parlament (Bundestag) után a törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarája (Bundesrat) által is elfogadott csomagban szereplő újítás szerint a munkavállalók napi 5 eurót leírhatnak az adóalapból, ha nem a munkahelyükön, hanem az otthonukból látják el feladataikat.

A home office átalánynak is nevezett kedvezmény egyelőre csak 2020-ra és 2021-re érvényes. Évente legfeljebb 120 napot, azaz maximum 600 eurót (216 ezer forint) lehet elszámolni. Az otthonról ledolgozott napok után nem érvényesíthető a munkába járás költségeinek ellensúlyozását szolgáló adókedvezmény, az úgynevezett ingázási átalány.

Az új kedvezmény külön intézkedés nélkül hátrányos helyzetbe hozná azokat a munkavállalókat, akik nem tudnak otthonról dolgozni, például a pénztárosokat vagy a tűzoltókat. Ezért a szabályozást úgy alakították, hogy a home office átalány beleszámít az évente ezer eurót kitevő, valamennyi munkavállalót megillető átalányba (Arbeitnehmerpauschbetrag). Ezzel az ezer euróval az adóhatóság kérésre automatikusan, ellenőrzés nélkül csökkenti az adóköteles jövedelmet, hogy megtérítse a munkavégzéshez kapcsolódó költségeket, vagyis nem kell költségigazolást vagy számlát csatolni a bevalláshoz. A home office átalány 600 euróval szűkíti ezt a keretet, míg az otthoni munkavégzés lehetőségétől eleső munkavállalók továbbra is érvényesíthetik a teljes, ezer eurós kedvezményt.

Németországban december 16-tól a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) rohamosan gyorsuló terjedése miatt. A korlátozások azt is jelentik, hogy a vállalkozások működésének átszervezésével minden lehetséges esetben,a lehető legtöbb munkakörben otthonról kell dolgozni. A járvány első, tavaszi hulláma után ismét bevezetett országos zárlat legalább január 10-ig tart.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 33 777 regisztrált megfertőződésről tettek bejelentést a helyi egészségügyi hatóságok. A csaknem 34 ezer eset közé tartozik 3500 olyan megfertőződés, amelyet Baden-Württemberg tartományban vettek nyilvántartása még szerdán, és egy technikai fennakadás miatt nem tudtak bejelenteni az RKI-nak időben ahhoz, hogy bekerülhessenek a csütörtök reggelre készített országos összefoglaló statisztikába.

Ugyanakkor az utólagosan bejelentett baden-württembergi esetek nélkül is 30 ezer felett van az új megfertőződések napi száma, amire még nem volt példa Németországban.

Az új esetekkel együtt csaknem másfélmillió - 1 439 938 - ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 813 halálesetet vettek nyilvántartásba egy nap alatt. A járvány halálos áldozatainak száma így 24 938-ra emelkedett Németországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.