Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Október 26. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Aláírást gyűjtenek a bágyogszováti civilek, hogy megmentsék a régi iskolát

Aláírást gyűjtenek a bágyogszováti civilek, hogy megmentsék a régi iskolát

Helyi népszavazást akarnak.

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról, hogy a Bágyogszovátért Egyesület kezdeményezte a helyi önkormányzatnál helyi népszavazás kiírását. A település képviselő-testülete még februárban döntött úgy, hogy térítésmentesen átadja a régi iskola és a szolgálati lakás telkét fogyatékkal élők számára lakóotthonok építésére. Ez azt jelenti, hogy ezeket a jellegzetes régi épületeket az önkormányzat lebontja. A civilek meg szeretnék menteni az épületeket, és közösségi célra szeretnék hasznosítani. Torma Józseffel, az egyesület elnökével, Bágyogszovát díszpolgárával beszélgettünk.

- Hogy reagált az önkormányzat az egyesület kezdeményezésére?

- Horváth László polgármestertől kaptunk egy levelet, amelyben leírja, hogy a népszavazásról szóló törvény értelmében kell kezdeményeznünk a népszavazást, és aláírásokat kell gyűjtenünk. Mi először úgy gondoltuk, hogy egy ilyen fontos kérdésben esetleg kíváncsi az önkormányzat a lakosság véleményére. Ők azonban nem akarják megkérdezni az embereket. A törvény szerint a képviselő-testületnek erre lehetősége lenne. Ezért úgy döntöttünk, hogy akkor aláírás gyűjtéssel érjük el, hogy a falu lakói szavazhassanak arról, eldózerolják- e a régi iskolát. A mai napon az egyesület felhatalmazása alapján magánszemélyként beadtam a népszavazási kezdeményezést és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát a helyi választási bizottságnak. A helyi népszavazás kiírását a következő kérdésben kezdeményezzük:
Egyetért Ön azzal, hogy Bágyogszovát Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 89/2017. (II.23) számú határozatát vonja vissza, és a Bágyogszovát Fő u. 29-31 szám alatti régi iskolaépületet az önkormányzat ne bontsa le, hanem helyi közösségi célok megvalósítására hasznosítsa?

- Mi fog történni a hitelesítés után?

- Ha ők hitelesítik az ívet, akkor kezdődhet az aláírásgyűjtés, amire harminc napunk van. Önkormányzati rendeletben kell meghatározni, hány választópolgár aláírását kell összegyűjtenünk, ami nem lehet kevesebb a településen élő választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál. Az egyesületünk tagjai közt felosztjuk a települést, és felkeressük az embereket, hogy írják alá a kezdeményezésünket. Több célunk is van ezzel az aláírásgyűjtéssel. Legfontosabb, hogy megmentsük Bágyogszovát egy régi jellegzetes épületét, amihez nagyon sok bágyogszovátit kötnek szép emlékek. Azt is szeretnénk, ha ezt az épületet felújíthatnánk, a jövőben közösségi célokat szolgálna. Az is fontos számunkra, hogy egy ilyen döntés során kérdezzék meg a falu lakosságát, hogy mondják meg, ők mit szeretnének, és az önkormányzat aszerint járjon el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása