Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2014. Július 15. 06:00, kedd | Belföld

Albérleti kérdés: festés kaucióból?

Albérleti kérdés: festés kaucióból?

Le lehet-e vonni a kaucióból festésre fordított összeget? Ezt kérdezi a szakértőktől egy főbérlő rovatunk legújabb írásában. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Le lehet-e vonni a kaucióból festésre, a szerződésben az áll, nagyobb dolgok, felújítás stb. a bérbeadót terheli?

2014. 06. 08.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A bérletre vonatkozó szabályok szerint a bérbe adott ingatlan rendeltetésszerű használatához szükséges munkálatok elvégzése a bérbeadó feladata, az állag megóvása s ennek érdekében kisebb munkák végzése (pl. a villanykörte cseréje) viszont a bérlőé. Bár a festés tipikusan állagmegóvó típusú munka, s miután a bérleti időszak lejárta után a bérleményt a szokásos elhasználódás figyelembe vétele mellett úgy kell a bérbeadó birtokába bocsátani, ahogyan a bérlő azt kapta mégis - miután itt nagyobb költségű munkáról van szó -, a felek a szerződésben általában meg szoktak abban állapodni, hogy a bérbeadó a bérleményt kifestett állapotban adja át, s úgy is kéri vissza, vagy ha ilyen nem történt, akkor ez a bérlőnek nem kötelezettsége. A bérleti időszak elején letett kaució felhasználása elmaradt bérleti díj vagy kifejezett károkozás miatt történhet, így a festés ellenértékét abból automatikusan levonni, ha arról korábban nem történt megegyezés, álláspontunk szerint nem lehet.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

2022. November 28. 07:53, hétfő | Belföld

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.