Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Alig 14 évesen nyerte meg a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt - ünnepi díjátadó Mosonmagyaróváron

Alig 14 évesen nyerte meg a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt - ünnepi díjátadó Mosonmagyaróváron

A Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny évtizedes történetének legfiatalabb versenyzője, a 13 és fél éves Lara Bocskor nyerte meg a héten lezajlott XII. versenyt Mosonmagyaróváron.

Lara Bocskor részben magyar származású, nagyapja 1956-ban emigrált. A tehetséges hegedűs Németországból érkezett. Korábban fellépett már Japánban és Mexikóban, versenyt nyert Párizsban. A mostani vetélkedésen 51 hegedűs társát megelőzve lett a verseny győztese - mondta Moldoványi Géza, a versenyt kezdeményező Fejes Józsefné Zenei Alapítvány kuratóriumának elnöke a vasárnap esti díjátadó ünnepség előtt az MTI-nek.
A 2. helyezett lett megosztva a japán Ami Oike és az ukrán Eva Rabcsevszka. A lengyel Amalia Maszonskának ítélték oda a 3. helyet művészi teljesítményéért. A győztesek pénzdíjban részesültek. Az ünnepi koncerten a verseny nyertesei léptek pódiumra a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével.
A versennyel - amely a 25 év alatti pályakezdő művészek fóruma - az esemény névadójának, a város szülöttének állít emléket Mosonmagyaróvár. Az idén többségben voltak a külföldiek, részint Nyugat-Európából, részint a távoli Dél-Koreából és Japánból is. A háromfordulós verseny produkcióit öt tagú nemzetközi zsűri bírálta, Perényi Eszter hegedűművész elnökletével.
A nemzetközi eseményen megemlékeztek a névadóról, szülőházánál és sírjánál koszorút helyeztek el. Flesch Károly a XX. század első felének egyik legkiválóbb hegedűvirtuóza volt. Első koncertjét 21 évesen Bécsben adta. A későbbiekben Európa szinte valamennyi jelentős hangversenytermében fellépett, és koncertezett a tengerentúlon is. Pedagógiai munkásságával vált világszerte ismertté. A hegedűtanításról írt könyveit a zenepedagógusok ma is használják. A művész-pedagógus a II. világháború üldözései elől a svájci Luzernbe menekült, és ott hunyt el 1944-ben. Halálának 50. évfordulóján az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány hamvait hazahozatta, azóta a mosonmagyaróvári temető a végső nyughelye. Emlékére először 1985-ben hirdette meg a versenyt a szülőváros. A mostani versenyhez kapcsolódóan Flesch Károly munkásságáról kamarakiállítás nyílt abból a múzeumi anyagból, amelyet a hegedűművész fia az 1980-as évek elején küldött el apja szülővárosának.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;