Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 21. 15:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman a pénznyerő automaták betiltása miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman a pénznyerő automaták betiltása miatt

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az ombudsman a pénznyerő automaták betiltása miatt, mert álláspontja szerint több jogot és alapelvet sért a működtetés betiltásának módja - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

Szabó Máté a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény október 10-étől hatályos egyes módosításainak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól - áll a közleményben.
Az alapvető jogok biztosa szerint sérti az érintett vállalkozók tulajdonhoz való jogát az a mód, ahogyan a jogalkotó betiltotta a pénznyerő automaták működtetését, ellentétes továbbá a bizalomvédelemmel, és azzal a követelménnyel, hogy a jogszabályok hatályba léptetésekor kellő felkészülési időt kell biztosítani a jogi környezethez való alkalmazkodáshoz.
Az ombudsmant csaknem negyven magánszemély és kisvállalkozás kérte arra, hogy az Alkotmánybíróságon kezdeményezze a szerencsejátékról szóló törvény felülvizsgálatát. A panaszosok azt a rendelkezést kifogásolták, amelynek értelmében pénznyerő automatát csak játékkaszinóban lehet üzemeltetni, és a korábban kiadott működési engedélyek már a módosítást követő napon hatályukat vesztik.
A kormány október elsején döntött a pénznyerő játékautomaták működtetésének szinte teljes tilalmáról, az Országgyűlés másnap fogadta el a törvénymódosítást, amellyel megtiltották a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését. Ez után pénznyerő gépek csak három, koncessziós joggal rendelkező játékkaszinóban működtethetők. A korábban kiadott működési engedélyek a törvény kihirdetését követő napon hatályukat vesztették.
Az alapjogi biztos hangsúlyozta: a szerencsejáték piacán a törvényhozó szabadon eldöntheti, milyen mértékben teszi lehetővé a piaci szereplők szerepvállalását, és hogy azt állami monopóliumban tartja-e. Önmagában tehát nem alkotmányellenes az a szabály, amely csak játékkaszinóban teszi lehetővé a pénznyerő automata működését. Rámutatott arra is, hogy a vizsgálata nem terjedhet ki a szerencsejáték társadalmi helyességére sem.
Álláspontja szerint azonban nem felel meg az alaptörvény rendelkezéseinek, hogy a módosító törvény minimális felkészülési időt sem biztosított a vállalkozásoknak a tevékenységük átalakítására.
Az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva Szabó Máté arra is rámutatott, hogy a határozott időre kiadott, pénznyerő automaták üzemeltetésére vonatkozó engedély vagyoni értékű jog, amelyet az alaptörvény véd. Erre való tekintettel a meglévő engedélyek jogalkotói úton való, azonnali, kártalanítás nélküli megvonása alaptörvény-ellenes - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Címkék: Jog-ombudsman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk