Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Január 05. 17:06, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás, fotó:MTI

Alkotmányellenes a választási regisztráció

Alkotmányellenes a választási regisztráció

Nagy pofon a kormánynak, könnyítés a választóknak. Képünkön az Alkotmánybíróság képviselője bejelenti a döntést.- fotó MTI

Áder János köztársasági elnök nem írta alá a választási eljárásról múlt év végén elfogadott törvényt, alkotmányossági aggályok miatt megküldte az Alkotmánybíróságnak. Annak ellenére, hogy a kormány és a kormánypárti politikusok a vitában mindvégig azt állították, hogy a szabályozás megfelel az alkotmánynak, az Alkotmánybíróság lényeges pontokat semmisített meg a törvényből.

A legnagyobb vitát a törvény tárgyalása során és az alkotmánybírósági döntésből is a legnagyobb visszhangot az előzetes választási regisztráció érdemelte ki. A kormány szerint ez a lépés növelte volna a választói tudatosságot, kimondva is az volt a cél, hogy a kevésbé felkészült, nem tudatos, könnyen befolyásolható választókat távol tartsák az urnáktól.

Az ellenzéki pártok ebben a szabályban az általános és szabad válsztások alkotmányos elvének súlyos megsértését látták. Mint kiderült, nem indokolatlanul. A köztársasági elnök által alkotmányossági felülvizsgálatra felkért Alkotmánybíróság pontosan a szabad választójog indokolatlan sérelmét állapította meg, és alkotmánysértő volta miatt eltörölte a szabályt..

Mit jelent ez? Azt, hogy a választópolgároknak nem kell előre elmenniük a jegyzőhöz, hogy kérjék felvételüket a választói névjegyzékbe. A Rábaköz kis falvaiban, most, hogy a járások elkezdtek működni, tovább szúkült a hivatali kapacitás. A nagyobb körjegyzőségekben nehezebben, rövidebb ideig érhetők el a jegyzők, így már az szervezést igényelt volna, hogy mikor regisztráljon valaki. Sokakat a munkaidejük kötöttsége eleve kizárt volna a választás lehetőségéből. Ha valaki interneten akart volna regisztrálni, annak pedig először be kellett volna mennie a csornai vagy a kapuvári okmányirodába, hogy ügyfélkaput nyisson.

Ezek a korlátok tehát mégsem nehezítik jövőre a választást. A népesség nyilvántartás megfelelő a választók nyilvántartásához is, A FIDESZ bejelentette, hogy eláll a választási regisztráció bevezetésétől, beismerve azt, hogy korábbi érvei nem állták meg a helyüket. Ez azt jelenti, hogy 2014-ben a szokásos rend szerint mindenki részt vehet a választáson. Eldöntheti a választás napján, hogy akar-e egyáltalán szavazn, és a fülke magányában pedig úgy dönt, ahogy akar.

Címkék: választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 16:00, szerda | Helyi

A hanságligeti Palett-ex Kft. aktuális állásajánlata

Jelentkezzen!

2024. Május 08. 13:00, szerda | Helyi

NAV Online: nyisson Ügyfélkaput!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért.

2024. Május 08. 09:00, szerda | Helyi

Nyolc független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Csornán

A várost érintő döntések meghozatalakor nem a pártutasításokra várnak.

2024. Május 07. 16:00, kedd | Helyi

Május közepéig lehet jelentkezni a kilátó futásra Győrsövényházon

Befutó érmet kap minden résztvevő.