Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2015. November 05. 07:37, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Amerikai képviselő: Magyarország jogosan fékezte meg a migránsok áramlását

Amerikai képviselő: Magyarország jogosan fékezte meg a migránsok áramlását

Magyarország teljesen jogosan fékezte meg a migránsok áramlását

- hangsúlyozta a képviselőház európai, eurázsiai és újonnan keletkező fenyegetésekkel foglalkozó albizottságának szakértői meghallgatásán Dana Rohrabacher, a testület republikánus elnöke, több képviselőtársával egyetértésében.
"Világos, hogy amit az elmúlt néhány hónapban láttunk, az fenntarthatatlan" - mondta Rohrabacher az európai migrációs válságról.

"Ha ez (a tömeges bevándorlás) mérsékelhetetlen marad, akkor megváltoztatja az elárasztott európai országok alapvető természetét. Annak vagyunk tanúi, hogy a nyugati civilizációt nem egy fegyveres invázió rombolja le, hanem egy olyan ár, amelynek hatásai nem tűnnek el hamar, hanem történelmi változást okoznak sok európai ország jellegében" - figyelmeztetett a politikus.

A külügyi albizottsági elnök szerint a bevándorlási hullám azért vált kezelhetetlenné, mert Angela Merkel német kancellár közölte: Németország nyitott kapukkal várja az összes menekültet. Hangot adott véleményének, hogy a migránsok integrálása, akikből csak idén egy millióan érkeznek majd Németországba, ott is komoly problémát jelent majd. Megítélése szerint az Egyesült Államok ugyanígy járhat, ha nem tanul az európai leckéből.

Albio Sires demokrata képviselő szerint Európának többet kell tennie azért, hogy koordinálja erőfeszítéseit határainak ellenőrzése érdekében, az Egyesült Államoknak pedig segítenie kell a migrációs válság kezelésében európai szövetségeseinek. Úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nincsen elegendő forrása határai lezáráshoz, az európai országok pedig nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a biztonsági szűréshez. Kitért arra, hogy most már a munkaerejét növelni kívánó Németország is elkezdte átértékelni álláspontját.

A republikánus Lloyd Poe rámutatott, hogy nem minden migráns menekült, hanem egyéb szándékkal érkezhetett a felkészületlen Európába, amelynek az Egyesült Államok nem sokat segít. A különböző európai országok megközelítése közül példaként említette Magyarországot, amely "igyekszik megvédeni nemzeti szuverenitását".

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok ahelyett, hogy megpróbálná megérteni a magyarországi helyzetet, nagykövetén keresztül bírálta a magyarokat azért, "amit a külügyminisztérium helytelen iránynak tart". Szavai szerint ez "nem segít" az Amerikával NATO-ban szövetséges Magyarországgal fenntartott viszonyban.

"A kormányoknak nemcsak joguk, hanem kötelességük megtudni, hogy ki lép be az országukba" - hangoztatta.

Lois Frankel demokrata képviselő azt emelte ki, hogy évtizedek óta nem tapasztalt súlyosságú humanitárius válság alakult ki, és hogy a Szíriát a polgárháború miatt elhagyó emberek többsége ártatlan menekült.

Gary Shiffman, a Georgetowni Egyetem Biztonsági Tanulmányok Központjának professzora a meghallgatáson egyebek között arról beszélt, hogy az EU-ban, csakúgy, mint az Egyesült Államokban, az uniónak, nem pedig határállamoknak, például Magyarországnak és Szovéniának kellene viselniük a közös hátár őrizetének terhét. Komoly kockázatként említette, hogy az európai országoknak nincs megfelelő kapacitásuk a túl nagy sebességgel beáramló tömegek átvilágításához. Mint mondta, el kell kerülni, hogy az országokon belül politikailag releváns, de társadalmilag elszigetelt csoportok alakuljanak ki.

V. Bradley Lewis, az Amerikai Katolikus Egyetem filozófiaprofesszora hangsúlyozta: a nemzeti kormányok első számú felelőssége országaik közös elveinek és értékeinek védelme.

"Magyarország azt teszi, amit tennie kell" - válaszolta Randy Weber republikánus képviselőnek az azt vitató kérdésére, hogy jogos volt-e a határok lezárása.

Rohrabacher, aki üdvözölte a meghallgatáson megjelent Szemerkényi Réka magyar nagykövetet, Magyarországot nagyszerű barátnak nevezte, amely hozzájárult a világ békéjéhez és stabilitásához. Személyes felindultságának adott hangot amiatt, hogy az amerikai kormány "panaszkodni próbál minden kis üggyel kapcsolatban", amelyben nem ért egyet Magyarországgal.

"Magyarországnak minden joga megvan ahhoz, hogy saját politikája legyen" - mondta, köszönetet mondva azokért a jó dolgokért, amelyeket Magyarország tett Amerikának, egyúttal megemlékezett az 1956-os évfordulóról is.

Dana Rohrabacher bejelentette: szerdán törvénytervezetet terjeszt be arról, hogy azok a keresztények, akik az iszlamista radikalizmus célpontjaivá váltak, elsőbbséget élvezzenek az amerikai menedékjog megadásánál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 17:03, péntek | Külföld

Szívinfarktus miatt meghalt az uvaldei lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

Szívinfarktust kapott és meghalt a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában történt lövöldözésben megölt egyik tanárnő férje

2022. Május 27. 14:09, péntek | Külföld

Elfogták a kolozsvári nő meggyilkolásával gyanúsított volt egyetemi oktatót

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják.

2022. Május 27. 06:00, péntek | Külföld

Német alkancellár: továbbra is lehetséges az EU-s orosz olajembargó

Továbbra is elérhető a megállapodás az Európai Unió tagországai között arról, hogy a közösség együtt vezessen be embargót az orosz kőolajra

2022. Május 26. 15:03, csütörtök | Külföld

Romániába látogatott a brit trónörökös

A román állami vezetőkkel és a román királyi ház tagjaival találkozott szerdán Bukarestben, romániai látogatása első napján Károly walesi herceg.