Városlista
2020. szeptember 29, kedd - Mihály

Hírek

2020. Március 19. 19:34, csütörtök | PR
Forrás: Infogyőr

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Amit az Ardbeg whisky történetéről és gyártásáról tudni érdemes

Az Islay-sziget több neves whisky gyártó üzem otthonául is szolgál, köztük pedig egyértelműen a magasabbra taksált üzemekhez tartozik az Ardbeg.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy külön bejegyzés keretei között foglalkozzunk a lepárló történetével, egyúttal az előállítás sajátosságaiba is engedjünk némi betekintést.

Az Ardbeg whisky története

Az 1798-as esztendőhöz köthető az a dátum, amikor Duncan Macdougall letette a mára messze földön híressé vált Ardbeg whisky gyártásának az alapjait. A munkában a fiai is tevékeny részt vállaltak, és a csapatmunka eredményeként nem sokkal később létre is jött az Ardbeg első lepárló üzeme.

A cég 1839-ben megjelent első újsághirdetése akkora telitalálatnak bizonyult, hogy egyenesen az Egyesült Államokba történő export üzletágat is beindította. Persze nemcsak a töretlen siker, hanem időnként a nehezebb időszakok ugyanúgy jellemezték az Ardbeg sztoriját. A 1930-as évek gazdasági válsága idején például sok dolgozót kellett elküldeni, és csak nehezen sikerült átvészelni ezt az időszakot.

2015-ben pedig már az alapítás kétszázadik évfordulóját ünnepelte a whisky-gyártó, ez pedig megsüvegelendő eredménynek számít.

Érdekes műhelytitkok az Ardbeg whisky gyártása kapcsán

Az Ardbeg whiskyk kapcsán gyakran lehet hallani a „smokiest” jelzőt, talán nem is teljesen véletlenül. Merthogy a méltán híres Islay-sziget leginkább tőzegesnek számító italáról beszélhetünk a szakértők szerint, amely időnként feszegeti is a képzeletbeli határokat.

Az Ardbeg whisky kapcsán kiemelt szerepe van a kristálytiszta víznek, amelyet a malomtól mindössze 3 kilométeres távolságban található Loch Uigeadailből szereznek. A tiszta víz lefolyik a hegyoldalon, a lepárló Charlie-gátja után pedig egy csövön keresztül a mash House-ba kerül, ahol a maláta mosása fog megtörténni.

Amennyiben további érdekességeket szeretnél olvasni a szeszes italok világából, böngészd az iDrinks blogját, számos cikkel várnak!

Az Ardbeg whisky előállításának további sajátosságai

Fontos kelléknek számít a gyártás során az úgynevezett maláta hordó, merthogy rajta keresztül történhet meg a a malátából a cukortartalom kivonása. A maláta hordóból érkező folyékony cefrét aztán 18 fokra hűtik vissza, hogy az élesztőgomba hozzáadását követően kezdetét vehesse a fermentáció. Amikor az erjesztésnek vége, akkor jöhet a lepárlás. Ez a fázis első körben még a maláta hordóban történik meg, a másodikra pedig már az üstben kerül sor.

A kulcsfontosságúnak számító érleléshez használt hordókat egyenesen Amerikából szerzik be, és kifejezetten kísérletező kedvűnek számítanak az egyes hordó típusokkal kapcsolatban. A lényeg a magas minőség, elvégre a kifogástalan végeredményhez erre mindenképpen szükség van.

Címkék: Ardberg, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.