Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. November 12. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Republic Group

Amit eszel, azzá leszel!

Amit eszel, azzá leszel!

Tudományos videópályázat ingyenes nevezéssel, értékes nyereményekkel az egészségesebb gyermekekért. A regisztráció határideje november 15.

Fontos, hogy amit megeszünk boldoggá és egészségessé tegyen bennünket. Ez különösen igaz a tizenévesekre, hisz szervezetük intenzív fejlődésben van.Rohanó életmódunkhoz gyakran a gyorsan fogyasztható ételeket választjuk. Ezekhez könnyen hozzáférhetünk, így az egészségtelen életmód iránti kísértés sokkal nagyobb. Számos vizsgálat igazolja, hogy a fiatalok körében is komoly problémát jelent a vitaminok és egyes ásványi anyagok bevitelének hiánya, a túlzott energiabevitel pedig egyre több gyermeknél okoz súlyproblémákat.A csontok, az izmok, de valamennyi szervrendszer normális fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Az egészséges étkezés változatos táplálékbevitelt jelent, amely a kellő energiát és a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat is biztosítja. Tehát ne csak a mennyiségre, a minőségre is ügyeljünk!

Alapszabály, hogy mellőzzük az alacsony tápanyagtartalmú, ám magas energiatartalmú ételeket, többek közt a hamburgert, a cukros üdítőket és az édességeket. Napi étrendünk 60%-a szénhidrát legyen, azonban minimalizáljuk a finomított cukrok bevitelét! Elfogyasztott tápanyagaink kb. 30%-a fehérje legyen, sovány húsok, hal, tojás, hüvelyesek. Az elfogyasztott zsír mennyisége ugyanekkor ne haladja meg az összbevitel 10%-át! Ügyeljünk a sóbevitelre is, hiszen az élelmiszerboltokban kapható legtöbb termék annyi sót tartalmaz, ami bőven biztosítja a napi szükségletet. És végül minden nap fogyasszunk legalább háromszor, három különféle színű zöldséget vagy gyümölcsöt!

- Az a fiatal, aki egészségesen él, várhatóan egészséges felnőtté válik. Ugyanekkor, ha ez a helyes életmódbeli váltás már csak a kockázati tényezők felbukkanása után vagy rosszabb esetben egy betegség kezdeti jeleinek megjelenésekor következik be, akkor csekélyebb eredménnyel kecsegtet – nyilatkozta dr. Nagy András kardiológus, a társszervező Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumi elnöke a „Filmezz Szívvel!” tudományos videópályázat kapcsán. A pályázat az ökoiskolás gyermekeket arra ösztönzi, hogy az egészséges életmódhoz köthető témákat tudományos tényekkel alátámasztva dolgozzák fel, érezzék magukénak, beszéljenek róla a családban.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.