Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 07. 14:07, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

ANTSZ: Megvalósul a nemdohányzók védelme

ANTSZ: Megvalósul a nemdohányzók védelme

Közel negyedére esett vissza a kifogások aránya azóta, hogy lejárt a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak.

Míg 2012. január 2. és március 31. között ezer ellenőrzés során átlag 53 szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a közegészségügyi felügyelők, addig áprilisban már csak 14 kifogás jutott ugyanennyi vizsgálatra.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézeteinek felügyelői az elmúlt hónapban több mint 6.700 egységet kerestek fel az országban, a legtöbb alkalommal a különböző munkahelyeken vizsgálták a NVT szabályainak betartását. Az összes ellenőrzés több mint harmada jutott erre az intézménytípusra. Hangsúlyos volt még a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek és a közforgalmú intézmények vizsgálata is. Az összesítés az április 1-jén (vasárnap) tartott ellenőrzési akció adatait is tartalmazza, mely önmagában 1.150 vizsgálatot jelentett.

A türelmi időszakhoz képest jelentősen csökkent a kifogásolási arány, amely a korábbi 5,28 százalékról 1,44 százalékra esett vissza. Arányaiban a legtöbb szabálytalanságot a közterületeken tapasztalták, ahol ezer ellenőrzésre átlag 125 kifogás jutott. Az átlagosnál több volt a probléma a szállodáknál, valamint a szórakoztató és vendéglátó-ipari egységeknél is. Ugyanakkor a büntetés-végrehajtási intézményekben, az egészségügyi szolgáltatóknál és a pszichiátriai intézetekben gyakorlatilag nem találkoztak szabálytalansággal a felügyelők.

Az áprilisi tapasztalatok szerint a közösségi közlekedési eszközökön gyakorlatilag nem történt szabálysértés, a megállókban, pályaudvarokon viszont nagyon sok problémát okoz a tiltott helyen dohányzás. Szintén gyakori szabálytalanság, hogy a dohányzási tilalmat jelző táblák hiányoznak és az is előfordul, hogy a közforgalmú intézmények, munkahelyek, valamint szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek egyáltalán nem jelölnek ki dohányzóhelyet. A különböző jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírság kiszabására kerül majd sor.

A felügyelők beszámoltak arról is, hogy a dohányzási korlátozást jelző táblákat gyakran megrongálják, illetve a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, a kijelölt nyílt téri dohányzóhelyek környékén a csikkeket eldobálják. Ezért az ÁNTSZ azt kéri, hogy az arra jogosultak a csikkgyűjtőket ne távolítsák el intézményük bejáratától abban az esetben sem, ha az nem kijelölt dohányzóhely, hiszen a dohányos járókelő itt tudja elhelyezni a cigarettacsikket az épületbe történő belépése előtt. Természetesen ebben az esetben javasoljuk feltüntetni a csikkgyűjtő edényzeten, hogy a bejáratnál nincs kijelölt dohányzóhely.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 38%-a dohányzik, a nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény 2012 januárjától életbe lépett módosítása.

Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy a közforgalmú intézmények tulajdonosai, üzemeltetői és az állampolgárok is megértették a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás fontosságát és alapvetően jogkövető magatartást tanúsítanak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.