Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán

Magyarországon először sikerült az anyaméhben megoperálni ikreket. A beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezték. A műtétre azért volt szükség, mert az egyik magzatnál túl sok, a másiknál túl kevés volt a magzatvíz - tudatta az InfoRádió.

Az operációt végző Molnár Gábor szülész-nőgyógyász az InfoRádióban elmondta: az úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma nagyon ritka rendellenesség, az egypetéjűiker-terhességek körülbelül tizenöt százalékánál fordul elő. Ennél a rendellenességnél az egyik magzat a másiknak vért ad, emiatt az egyiknek túl sok lesz a magzatvize, a másiknak pedig túl kevés - magyarázta a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati klinikájának orvosa.

Hozzátette: ebben a kórképben nagyon magas a magzati halálozási arány. Ha nem avatkoznak közbe időben, a magzatok nyolcvan - kilencven százaléka még a méhen belül életét veszti, de a megszülető babák is súlyos neurológiai károsodással jönnek a világra.

Eddig Magyarországon nem volt lehetőség arra, hogy ezt a beavatkozást elvégezzék. 2010-ben kezdődött az a program, amely lehetőséget adott arra, hogy a Nyugat-Európában már alkalmazott műtéti technikát itthon is meghonosítsák. Az eljárásban a sztetoszkópos lézerkezeléssel az anyaméhben, a méhlepényen futó érösszeköttetéseket elzárják. A pécsi klinikának egy pályázattal és külföldi hallgatók adományainak segítségével sikerült a szükséges műszereket beszereznie. Az orvosok Hamburgban sajátították el az eljárást.

Az első sikeres műtétet júliusban hajtották végre a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A kismama a terhesség 21. hetében járt, egy előrehaladott, hármas stádiumú iker-iker transzfúziós szindrómával.

A babák Sámson és Zoárd szeptember 15-én születtek meg, mindketten jól vannak.

Ha a szakma is támogatja, akkor a jövőben országos centrumként, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája végezheti majd a hasonló műtéteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;