Városlista
2022. november 28, hétfő - Stefánia

Hírek

2014. Július 23. 06:00, szerda | Belföld

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Apaság megállapítása nélkül mit tehet a biológia apa?

Névre venné nevelt gyermekét egy férfi, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy ilyen esetben mit tehet a biológiai apa. Az onlinejogsebesz.hu szakértői válaszolnak a témába. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Online Jogsebész!

Együtt élek a barátnőmmel, akinek egy 1 éves kisbabája van, (jogilag) ismeretlen apától.
A biológiai apa kb. kéthetente-havonta egyszer meglátogatja a gyereket, eltartást nem (vagy nagyon keveset) fizet, viszont az utóbbi időben elkezdett fenyegetőzni és egyébként is agresszív (a gyermek anyját már megverte).
Mivel a gyermek anyja érthetően igyekszik távol tartani a gyermeket tőle, a biológiai apa bírósági ügyet szeretne kezdeményezni annak érdekében, hogy a nevére vegye a gyereket és több joga legyen vele kapcsolatban (pl. sűrűbb láthatás, elvitel, stb.). Mi ebben szeretnénk megakadályozni, vagy legalább minimális szintre juttatni a gyermekkel való kapcsolatát. Akár élettársi/házassági viszonyt is létesítenénk, és a gyermeket szívesen a nevemre venném, viszont kérdés, hogy a biológiai apa ilyenkor mit tehet, milyen jogai vannak? Miként tudnánk teljesen eltiltani a gyermektől?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 06. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ha jól értem levelét, az “apa” apasága sincs megállapítva. Ezért először eziránt kell pert indítania a férfinak. Ha ez a per sikerrel jár, abban nem tudják megakadályozni az apát, hogy eljárást indítson a gyermek láthatása érdekében is. A levelében leírtakat az eljárás során kell majd előadni, és akkor majd a bíróság megállapítja a láthatás feltételeit és körülményeit.
Ha Ön nevére venné a gyereket, akkor próbáljanak bemenni az illetékes gyámhatóságra, és tegyen apasági elismerő nyilatkozatot. Erre csak akkor van lehetőség, ha az anya a gyermek fogantatása idején nem élt házasságban.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsanna
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 18:00, hétfő | Belföld

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben.

2022. November 28. 11:04, hétfő | Belföld

Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg

2022. November 28. 10:59, hétfő | Belföld

KSH: a harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva.

2022. November 28. 07:53, hétfő | Belföld

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.