Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 23. 14:04, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Apró műszer segít a szívbetegeken

Apró műszer segít a szívbetegeken

A szívbetegségek vizsgálatának egyik legkorszerűbb módszere az ultrahangos szívvizsgálat.

Melynek legújabb eszköze egy mobiltelefon méretű kézi műszer, amelyet az Európai Echokardiográfiás Társaság budapesti konferenciáján mutattak be.

Az echográfiás vizsgálat fontos információkkal szolgál a szív méretéről, működéséről, a szívbillentyűk mozgásáról, ugyanakkor nagy előnye, hogy fájdalommentes és szükség esetén bármikor megismételhető. A műszer vizsgálófeje igen magas frekvenciájú – az emberi fül által nem érzékelhető – hangot bocsát ki, mely a test szövetein áthatol, illetve azokról visszaverődik. A vizsgálófej nemcsak kibocsátja a szív megcélzott részeire az ultrahangot, hanem fölveszi a visszaverődő hanghullámokat is, majd képpé alakítva rögzíti.

A zsebben hordható echokardiográf jelentőségét Luigi Padano, az Európai Echokardiográfiás Társaság elnöke abban látja, hogy sürgős hívásra a beteghez érkező orvos nem csupán megkopogtatja a beteg mellkasát és meghallgatja a szívműködését, hanem a szívet azonnal meg is vizsgálhatja. A kis készülék természetesen nem alkalmas olyan részletes mérésekre, mint a laboratóriumi változata, mégis segít a gyors diagnózisban.

Christian Mjostad norvég szívgyógyász hét háziorvost tanított meg a zseb-echokardiográf használatára, akik átlag tíz beteget vizsgáltak a nyolcórás oktatási idő alatt. Ezt követően a szív állapotát jellemző egyik fontos mérést az általános orvosi gyakorlatot folytató szakemberek 83 százalékos pontossággal elvégezték. Korábban a kis műszert szűrővizsgálat során is alkalmazták, ekkor a szív bal kamrájának működésére vonatkozó diagnózist ez a kiegészítő eljárás jelentősen pontosabbá tette.

A most ismertetett tanulmányban a háziorvosok 92 szívbetegen próbálták ki a műszert, átlagosan öt percnél rövidebb ideig vizsgálva a pácienseket. A vizsgálat valóban alkalmasnak látszik sürgető döntéshelyzetben, még a nem szívgyógyász szakember kezében is a diagnózis pontosítására.

Címkék: szívgyógyászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére