Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 27. 15:43, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Áradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a viharos időjárás Franciaországban

Áradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott a viharos időjárás Franciaországban

Heves viharok söpörtek végig Franciaország délnyugati és északi részén szombatra virradó éjszaka, a kidőlt fák és az áradások egész nap jelentős fennakadásokat okoztak a vasúti és közúti közlekedésben.

Szombat délelőtt mintegy 144 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a hibák helyreállításán a szolgáltató több mint ötszáz munkatársa dolgozott.Az országban átlós irányban délnyugat felől északra haladó vihar a hajnali órákban érte el Párizst, s a francia meteorológiai szolgálat az esti órákra újabb viharokat jelzett.Az Atlanti-óceán partján lévő Gironde megyében az éjszaka több mint ezer helyre hívták ki a tűzoltókat a szélvihar miatt leszakadt kábelek, az utakra kidőlt fák miatt, valamint az esőzések miatt elárasztott pincékhez, parkolóházakhoz. Ezeknek több mint a fele Bordeaux-ban vagy közvetlen környékén volt. A heves eső és az erős szél miatt két helységben - Naujac és Gujan-Mestras - ki kellett menekíteni egy-egy kemping lakóit, összesen 900 embert - közölték a tűzoltók. Bordeaux belvárosában rövid idő alatt több centiméternyi eső borította el az utcákat és a vasúti pályaudvar csarnokát.

Egy hetven év körüli nő súlyosan megsérült Pauillac településen, amikor a város harangja ráesett a házára.A fővárosból az ország délnyugati részébe induló vonatok szombaton 3-4 órás késsel közlekedtek: az állami vasúttársaság (SNCF) mintegy harminc munkatársa hordta el a sínekről a kidőlt fákat és a letört gallyakat, amelyek számos helyen megrongálták a vezetékeket is. Egyes szakaszokon minden 200 méteren hevert egy-egy kidőlt fa. Az SNCF ezért azért kérte mindenkitől, hogy ha teheti, halassza el az utazását. Az egy óránál többet késő vonatok utasainak visszatérítik a jegy teljes árát.

A közúti hálózaton még nem becsülték fel a vihar által okozott károkat, de kora délután szinte mindenhonnan több kilométeres dugókat jelentettek, miután a franciák egy jelentős része ezen a hétvégén indul nyaralni.Az Air Méditerranée Bejrútba induló repülőgépébe péntek este belecsapott a villám, ezért nem sokkal a felszállás után elővigyázatossági ellenőrzésre visszatért a Roissy-Charles de Gaulle repülőtérre. A francia fővárosban két napja folyamatos villámlásokkal járó heves viharok söpörnek végig. A fapados légitársaság Airbus A321-es gépe este fél 11 órakor szállt fel a legnagyobb francia repülőtérről, majd mindkét szárnyába belecsapott a villám, és "több, de nem komoly problémát okozott az elektronikus rendszerben" - közölte a repülőtér. Miután a járat még viszonylag közel volt Párizshoz, a kapitány úgy döntött, hogy ellenőrzésre visszatér a Roissy-Charles de Gaulle repülőtérre, és éjjel 1 órakor indulhatott el ismét. A járat helyi idő szerint fél 4-kor leszállt Bejrútban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.