Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 04. 12:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz/belvíz - A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú készültség

Árvíz/belvíz - A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú készültség

A Körösök és a Berettyó védvonalain 121 kilométerrel nőtt a harmadfokú árvízvédelmi készültség csütörtök reggelre, így összesen már 247 kilométer hosszúságban van érvényben a legmagasabb fokú készültség a folyókon levonuló árhullámok tetőzése és az esőzések okozta újabb áradások következtében.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Körösök és a Berettyó - 340 kilométeres - védvonalán április negyedikére a harmadfokú árvízvédelmi készültség 126 kilométerről 247 kilométerre nőtt, 68 kilométer hosszú partszakaszon pedig másodfokú védekezés van érvényben. A tartósan magas vízállás következtében megnövekedtek az árvízi jelenségek a töltéseken, a leginkább terhelt szakaszokon fakadóvíz és talpszivárgás tapasztalható, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek. A védekezésben résztvevők száma április negyedikére a korábbi 576 főről 816 főre nőtt. A készültségben lévő védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelő szolgálat és a vízmércék olvasása.
Jelenleg harmadfokú a készültség a Fehér-Körösön, a Fekete-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körösön és a Hortobágy-Berettyón.

Tovább áradnak a folyók a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén, ezért folyamatos a védekezés a Hortobágy-Berettyón, a Berettyón és a Tisza bal partján - közölte Bara Sándor védelemvezető csütörtökön az MTI-vel.

A Hortobágy-Berettyón a legmagasabb, harmadfokú a készültség, a borzi vízmércénél csütörtök reggel 374 centiméter volt a vízállás - tette hozzá az igazgató.
A Berettyón, a torkolatnál másodfokú a készültség, Szeghalomnál egy nap alatt 15 centimétert emelkedett a víz szintje, csütörtök reggel 493 centiméter volt a vízállás, s az áradás folytatódik. A folyó felső szakasza - kis mértékű apadást követően - ismét árad. Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a Pocsajnál mért vízszint 394 centiméter - ismertette Bara Sándor.
A védelemvezető tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú készültség van érvényben a Tivizig tiszai védelmi szakaszain, a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között; jelenleg Tokajnál 658 centiméter a vízállás, a folyó tovább árad.
A belvízi elöntés csaknem 2000 hektárral nőtt szerda óta, jelenleg 28 700 hektár föld áll víz alatt a térségben. A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából 10-en folyik védekezés: nyolc szakaszon másod-, kettőn elsőfokú készültség van érvényben.
Az igazgatóság 21 szivattyútelepe már 4 millió köbméter feletti vízmennyiséget emel át naponta a befogadó folyókba, csatornákba, a védekezésben összesen 328-an vesznek részt - tette hozzá.


Címkék: Árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország