Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Április 11. 12:34, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz/belvíz - OVF: május közepéig elhúzódhat az árvízi helyzet

Árvíz/belvíz - OVF: május közepéig elhúzódhat az árvízi helyzet

Nagyjából május közepéig, végéig tartó árvízi védekezésre készülnek a hatóságok - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője a Parlamentben a Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A főigazgató azt mondta: a Körösök apadnak, de táplálják a Tisza áradását. A Tiszán a következő napokban várhatóan emelni is kell a készültséget, s számításaik szerint 8-10 napig harmadfokú készültség lesz a folyónál. Emellett a napokon belül várható olvadás miatt a Duna, a Dráva és a Mura áradása miatt is védelmi intézkedésekre lesz szükség.
Emiatt az osztrák és horvát vízügyi szervekkel folyamatosan kapcsolatban állnak. A Dráva és a Mura áradása miatt 81 önkormányzatot értesítettek, hogy felhívják a figyelmüket: szükség esetére álljon rendelkezésre a védekezési tervük.
Molnár Béla azt is elmondta, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, s úgy vélik, hogy a közép-alföldi területen is jelentősen csökkenteni tudják majd a belvízzel elöntött területeket.
Giró-Szász András a legfrissebb adatokat ismertetve azt mondta: az árvíz miatt országosan jelenleg összesen 2209 kilométeren van érvényben valamilyen fokozatú készültség. Ebből 536 kilométeren harmadfokú, 1225 kilométeren másod-, míg 448 kilométeren elsőfokú készültség mellett védekeznek.
Emellett a 90 belvízvédelmi szakaszból 82 helyen védekeznek valamilyen fokú készültségben. A belvízzel elöntött területek nagysága mintegy 200 ezer hektár. Ebből 86 ezer hektár vetés- és szántóterület.
Giró-Szász András arra is kitért, hogy az elmúlt három évben történt kormányzati beruházások nyomán számos olyan fejlesztés történt, amelyek nagy mértékben segítik most a védekezést, az ingatlanok, s egyéb értékek védelmét. Példaként kiemelte továbbá a kormány közfoglalkoztatási programját is, amelynek keretében nagy hangsúlyt fektettek az árkok és csatornák megtisztítására. Ez pedig a kormányszóvivő szerint szintén nagyban hozzájárult most az ár- és belvízi védekezés hatékonyságához.
Molnár Béla, az OVF főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy mindkét, a napokban kórházba került vízügyi igazgató állapota javult. Közölte: a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, aki - mint a kórházban kiderült - lábon hordott ki egy infarktust, már kezd visszatérni a munkába. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki az osztrák-magyar határbizottság egyeztető ülésén lett rosszul, továbbra is kórházban kezelik - mondta.

Címkék: Árvíz-belvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el