Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Június 09. 08:30, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Ismét betört a víz Nagymaroson, a tetőzést várják Pest megyében

Árvíz - Ismét betört a víz Nagymaroson, a tetőzést várják Pest megyében

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették - közölte a település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

Petrovics László (független) elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással "tehermentesítettek", a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el - tette hozzá a polgármester.
Közlése szerint a vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki.
Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, s nem tudni, mekkora magasságnál "áll meg" - fűzte hozzá Petrovics László. Kitért arra, a település védművénél 170-180 rendvédelmi munkatárs dolgozik most, de már érkeznek a hajnalban pár órás alvásra elvonult helyiek is - mondta a polgármester.
Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.
A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet. Molnár Csaba, a település független polgármestere vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy dél körülre várják a Duna tetőzését, 886 centiméternél. Kiemelte, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni. Tájékoztatása szerint hajnalban megérkezett kishajóval Visegrádról a friss pékáru és tej, minden mással el vannak látva a boltjaik. Rendkívüli eseményt nem jelentettek.
Szentendréről vasárnap hajnalban 788 centiméteres vízállást jelentettek, a katonák és az önkéntesek egész éjjel dolgoztak. A legnagyobb gond most az Ady Endre úton van a település honlapján olvasható információk szerint. A homokzsákok alatt a víz szivárogni kezdett, ezért ellennyomó medencéket alakítanak ki végig a Dunakorzó északi végénél és a 11-es főút Pap-sziget felé vezető szakaszán. A korzó déli részénél a honvédség újabb megerősítésekkel szüntette meg a parapetfal szivárgásait a P'Art mozi előtt - írták.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte az MTI-vel, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.

Címkék: árvíz, Pest Megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt