Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

Az elmúlt tíz évben Magyarország kormánya hajtotta végre a legnagyobb zöldfelület-rekonstrukciót a fővárosban, a kormány egyedül több zöldfelületet hozott létre Budapesten, mint a főváros és az összes kerületi önkormányzat együttvéve - hangsúlyozta Lázár János építési és közlekedési miniszter a KRESZ-park budapesti átadó ünnepségén. Hozzátette: a beruházás 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A kormány Budapesten azt tapasztalja, hogy a fővárosnak ma olyan vezetése van, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy a város jövőjét a tagadásra, a nihilizmusra építse - fogalmazott a tárcavezető, aki hozzátette, hogy a magyarok ezzel szemben abban érdekeltek, hogy egy olyan városvezetése legyen Budapestnek, amely a cselekvőképességre és a lehetőségek megragadására építi a város jövőjét.

A Liget Projekt az elmúlt tíz esztendőben a magyar kormány szíve csücske - mondta Lázár János, aki kiemelte: a kormány nem ellenséges, hanem pozitívín elfogult Budapesttel, mely nemcsak a budapestiek városa és nemcsak Közép-Európa királynője, hanem a nemzet fővárosa is. Ezért mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest erős, jól lakható és mindenki számára vonzó legyen - fogalmazott a tárcavezető.

Lázár János kiemelte, hogy a közeljövőben a KRESZ felülvizsgálata várható, emiatt idén egy társadalmi egyeztetés kezdődött mintegy negyven társadalmi szervezet részvételével.

A Városliget történelmi hagyományainak köszönhetően Európa egyik legvonzóbb és legizgalmasabb közparkja - fogalmazott Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A kormány a park megújítása során azt folytatta, amit 100-150 éve az elődeink elkezdtek és nagyszerűen megvalósítottak - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Baán László célként jelölte meg, hogy az évtized végére a Városliget Európa legvonzóbb és legkomplexebb kulturális parkja legyen. Ehhez azonban még az új Magyar Nemzeti Galéria épülete hiányzik a területről - fűzte hozzá.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a Városligetet mind a kulturális, mind pedig a rekreációs területen a saját történelmi hagyományai mentén újítják meg. "Elsőként 2018-ban a Pavilon Kert készült el, ezt követték később az ifjúsági sportpályák, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert vagy a több mint három milliárd látogatóval rendelkező Nagyjátszótér" - sorolta az elmúlt évek elkészült fejlesztéseit a vezérigazgató.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a három hektáros KRESZ-park felújítása során jelentős zöldfelületi fejlesztés és kiemelkedő mértékű játékfejlesztés is történt, melynek köszönhetően Magyarország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési témájú családi játszótere jött létre.

A vezérigazgató elmondta, hogy több mint negyven fát és több ezer cserjét ültettek el a helyszínen. A KRESZ-szabályok megtanulásához pedig elengedhetetlen segítséget adó játszópark jött létre, ahol a közlekedési eszközök kicsinyített formában lelhetők fel - tette hozzá.

A Városliget Zrt. által küldött írásos összegzés szerint a fejlesztésnek köszönhetően újabb három hektár zöldfelület újult meg a Városligetben. A munkálatok során új, korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöldfelületeket és pihenőhelyeket. A megújult KRESZ-parkban miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a gyerekeket, de felépült egy mini városrész is, ahol a látogatók interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeztek el a megújult parkrész különböző pontjain. Ilyen a kis játék benzinkút, elektromos jármű töltőállomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont.

A nagyközönség szombaton, a Közlekedési Kultúra Napján veheti birtokba a Városligetben létrejött fejlesztést.

Címkék: Kresz park

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.