Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. November 16. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Átadták a Párkányt Helembával és Ipolydamásdot Letkéssel összekötő kerékpárutat

Átadták a Párkányt Helembával és Ipolydamásdot Letkéssel összekötő kerékpárutat

Átadták szerdán a magyar-szlovák együttműködéssel elkészült, csaknem 17 kilométeres kerékpárutat, mely szlovák oldalon Párkányt köti össze Helembával, majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén.

A Bike Paradise nevet viselő projekt keretében a két országban összesen 16,88 kilométer kerékpárút épült meg, 7 pihenővel, 80 információs táblával - mondta a szlovákiai Helembán köszöntőjében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, egyben fideszes országgyűlési képviselő.

Kiemelte, hogy a fejlesztéssel a Dunakanyarban és az Ipoly alsó folyásánál egy olyan turisztikai lehetőséget teremtettek, mely családoknak, baráti társaságoknak nyújthat közös élményt.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára azt mondta, a kerékpárút közelebb hozza egymáshoz a magyarokat és a szlovákokat. Eddig a Duna bal partján nem lehetett végigmenni biciklivel, most Pozsonytól Budapestig lehet tekerni, ez turisztikailag és az itt élők mindennapi életében is jelentős - jegyezte meg.

A határon átnyúló, Bike Paradise nevet viselő projekt teljes költségvetése 2,14 millió euró (mintegy 805 millió forint), ebből a szlovák szakaszra 1,127 millió eurót (424 millió forintot), a magyar szakaszra 0,92 millió eurót (346 millió forintot) fordítottak, egyéb feladatokra 100 ezer eurót (35 millió forintot) kapott az Ister-Granum EGTC.

A források 80 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar és a szlovák állam, 5 százalékát pedig Ipolydamásd és Párkány önkormányzata biztosította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során