Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 18. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Átszervezték még az átszervezést is

Átszervezték még az átszervezést is

Vízvezetéke, szennyvízcsatornája, utcai lámpája lesz Csornának január 1-től, általános és középiskolai tanára egy sem.

Önkormányzati tisztségviselők, képviselők, hivatali dolgozók is nehezen követik azokat a váltazásokat, amikről a január elsejei változások miatt most döntéseket kell hozniuk. A csornai képviselőtestület tegnapi ülésén megpróbálták követni a kormányzati és parlamenti döntésekből fakadó változásokat, nem mindig sikerült. Ez persze manapság nem csak a csornai önkormányzat problémája.

Az ülés kezdetén korábban zárt ülésen hozott határozatokat ismertettek. Próbaideje lejártával nem hosszabbították meg a Vilmos Park Kft ügyvezetői igazgatójának megbízását, mert elégedetlenek voltak a cég teljesítményével. Az MSZP törvényességi vizsgálatot kezdeményezett a törvénysértőnek tartott zárt ülésről az államosított iskolák további működtetéséről. A megtámadott zárt ülésen úgy határozott a testület, hogy korábbi döntésével ellentétben mégis vállalja az iskolák működtetését. Ez azt jelenti, hogy az állam fizeti a pedagógusokat, az önkormányzat pedig a takarítónőket, gondnokokat, technikai személyzetet. A döntés módosítását az indokolta, hogy az állam több pénzt vett volna el az önkormányzattól az iskolák működtetése fejében, mint amennyibe a működés kerül. Az önkormányzat vezetői szerint a zárt ülés elrendelése törvényesen történt, de erről a végső szót majd a Kormányhivatal mondja ki, ha elvégzi az MSZP által kezdeményezett törvényességi vizsgálatot.

Az ülés témái három blokkot képeztek. A döntések egy részében díjak emeléséről döntött a testület. Így jövőre többet fizetünk a parkolásért, a szemétszállításért és a temetésért.

Szinte követhetetlen sebességgel, sokszor gyatra minőségű törvényekkel alakítja át a parlament az élet szinte minden területét. Ezeket az önkormányzatnak is követnie kell saját jogszabályaiban. Ezért villámgyors, utolsó pillanatban születő javaslatok és szerződések elfogadásáról kellett döntenie a testületnek. Ez nehezíti a javaslatokat előkészítő hivatal és a döntéshozó képviselőtestület dolgát is. Törvényi változás miatt visszakerült önkormányzati tulajdonba a városi szennyvízhálózat, vízvezetékrendszer, az E.on-tól megvették a közvilágítási lámpatesteket.

Az iskolákban tanító pedagógusoktól viszont búcsút vett az önkormányzat. A testületi ülésen a polgármester köszönetet mondott az iskoláknak, vezetőiknek és a pedagógusoknak. Az intézményvezetők oklevelet és jelképes ajándékot kaptak búcsúajándékként.

A testület további döntéseire később visszatérünk.

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás