Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 11. 14:50, csütörtök | PR

Autóvásárlás vagy autólizing?

Autóvásárlás vagy autólizing?

Ha szeretnénk hozzájutni saját autóhoz aránylag rövid időn belül, több megoldás is a rendelkezésünkre áll. Kérdés, mennyi pénzünk van most, avagy mennyi hitelt vennénk fel, illetve milyen célra tervezzük használni a járművet.

Tartós bérlés és pár órás kölcsönzés

A leginkább bevett megoldások a vétel és az autólizing. Az utóbbi időben új szolgáltatások is felbukkantak a piacon. Nézzük meg először ez utóbbiakat közelebbről!
Az egyik autógyártó magánszemélyeknek kínál tartós autóbérlést. Nulla önerővel már átvehetjük a slusszkulcsot, ami jól is hangzik, de a szakértők felhívják pár apróságra a figyelmet ezzel a konstrukcióval kapcsolatban.
Egyrészt itt havonta egy elég komoly, százezer forint feletti összeget kell letenni, ami feltételez egy olyan anyagi helyzetet, amiből már egy saját autó beszerzése - esetleg hitellel - sem kivitelezhetetlen. Évente maximum 15 000 kilométert lehet a bérelt járművel menni, azaz például ingázásra Székesfehérvár és Budapest között már nem használható.
Ha kiszámoljuk a bérelhető autó és a ráköltött havi költség árát négy éves viszonylatban, szinte azonos összeg jön ki. Azaz ha négy évig használunk egy ilyen típust, ugyanannyiba kerül, mint megvenni.
Bérlés esetén nem a felhasználó állja a normál használat melletti szervízköltséget. Ám egy új autó az első négy évben nem igazán igényel sok szervizelést.
Jelentős különbség viszont, hogy így nem tudjuk eladni pár év után a járművet, ami a saját tulajdon nagy előnye. Ez tehát egy drága autólizing anélkül, hogy a végén megkapnánk a lizingelt járművet.

Másféle bérlés is létezik természetesen: ha Budapesten elektromos autót kölcsönzünk, akkor a Bubi mintájára a kiépített csomópontokon vehetjük fel.
Felbukkannak hátrányok itt is, például az, hogy így nem gurulhatunk le például a Balatonra, ha olyan kedvünk van. Illetőleg az, hogy ez a megoldás összegezve 4000 forintba kerül óránként.

Autólizing VS személyi kölcsön

A lizing népszerű autófinanszírozási forma, melynek lényege, hogy a lizingcég megveszi a járművet, mi törlesztjük az autó árát és a kamatot, és a folyamat végén a tulajdonunkba kerül a kocsi.
Az induláshoz itt tőkére van szükségünk: minimum 20 % önerőt kérnek a lizing cégek. A személyi kölcsön némileg kedvezőbb annyiban, hogy ott nem kell önerővel rendelkeznünk.
Mire kell még ügyelni az autólizing esetén? Jó tudni, hogy itt az ajánlatok döntő részénél változik a kamat. Azaz a törlesztési szakaszban módosulhat a havonta fizetendő összeg. Mivel most várhatóan a kamatemelkedések időszaka veszi kezdetét, egy fix kamatozású személyi kölcsön biztosan stabilabb megoldás.
A lizing arányosan annál drágább, minél kevésbé jó állapotú, minél olcsóbb járművet választanánk, például használt autót. A szabad felhasználású személyi kölcsön esetén ilyen jellegű megkötések nélkül választhatjuk meg, mire költjük az igényelt összeget.
Természetesen ez utóbbi esetben is vannak feltételek, amelyeknek meg kell felelni, így a hitelképességünket megvizsgálja a bank.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?