Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2016. November 22. 07:52, kedd | Belföld
Forrás: mti

Az Alkotmánybíróság hiányzó tagjairól és elnökéről dönt a parlament

Az Alkotmánybíróság hiányzó tagjairól és elnökéről dönt a parlament

Az Országgyűlés ma megválaszthatja az Alkotmánybíróság hiányzó négy tagját és elnökét a kormánypártok, valamint az LMP megállapodásának eredményeként.

Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd 16 előterjesztésről szavaznak a képviselők. Ekkor fogadhatják el például az igazságügyi miniszter új polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslatát, és döntés várható a kormány őszi adócsomagjáról is, amellyel a nemzetgazdasági tárca a köztehercsökkentést és a versenyképesség növelését, továbbá az adóbürokrácia csökkentését szeretné elérni. A Ház emellett szavaz még oktatási és egészségügyi témájú törvénymódosításokról is, valamint a dohánytörvény elektronikus cigarettákra is kiterjedő szigorításáról.

A parlament ezt követően választhatja meg az Alkotmánybíróság hiányzó tagjait, miután a Fidesz, a KDNP és az LMP a héten megegyezett a jelöltekről. A három frakció jelöltjei: Marosi Ildikó, a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes. A testület elnökének Sulyok Tamás alkotmánybírót, az Ab jelenleg elnöki jogkört gyakorló elnökhelyettesét választhatják meg.

Az Alkotmánybíróság tizenöt tagját az Országgyűlés választja meg az összes képviselő kétharmadának szavazatával, tizenkét évre. A testület elnökét is a parlament választja az alkotmánybírók közül. Az Ab létszáma tavasszal csökkent 11-re, az elnöki tisztség pedig jelenleg nem betöltött, jogköreit Sulyok Tamás elnökhelyettes gyakorolja. Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává.

A szavazásokat követően egyebek mellett az iskolaszövetkezeteket, valamint a szakképzést érintő törvénymódosítások általános vitái kerülnek napirendre.

Az Országgyűlés szerdán folytatja aktuális ülését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 15:05, szerda | Belföld

Elítéltek szexuális erőszak miatt egy iskolai gondnokot

Jogerősen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla egy iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője szerdán az MTI-vel.

2021. Június 23. 13:05, szerda | Belföld

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.

2021. Június 23. 11:02, szerda | Belföld

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte

Több mint 500 gyerekprogramot kínálnak a Múzeumok éjszakáján országszerte: szombaton már kora délutántól számos izgalmas programmal,

2021. Június 23. 09:56, szerda | Belföld

Magyarország a szomszédos országok határ mentén lakóinak is felajánlja a védőoltást

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon - tették közzé a kormányzati portálon kedd este.