Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2019. Augusztus 28. 05:02, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés az idén

Az átlagosnál alacsonyabb lehet a csemegekukorica termés az idén

Idén a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat a csemegekukorica termés az elmúlt évek 500 ezer tonnás átlagától, a felvásárlási árak emelkednek a Syngenta növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég szakértői szerint.

A vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz kedvezőtlen hatással volt az első vetések kelésére, az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette - fejtette ki Pereczes János, a cég nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével jelentős károkat okoztak. Kedvező ugyanakkor, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól.

Az idei csemegekukorica minősége a szakértő szerint többségében jónak ígérkezik, a termésmennyiség - bár a feldolgozási időszak több mint fele még ezután jön - várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől.

A Syngenta szerint jó hír ugyanakkor, hogy a felvásárlási árak a korábbi készletek kimerülésével emelkednek, továbbá, hogy - a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően - bővült a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás a tavalyihoz képest. A hazai termés mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a legnagyobb célpiac Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország.

A növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő cég közleményében ismerteti: a csemegekukorica hazai vetésterülete az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent. Ez a tendencia az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is - megfigyelhető.

Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók, vállalatok állítják elő.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőházak közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert.

Címkék: csemege, kukorica, termés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 12. 19:38, vasárnap | Belföld

Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó

Hetvenhat esztendős korában elhunyt Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja.

2020. Július 12. 15:53, vasárnap | Belföld

Még hat napig nyújthatók be a koronavírus miatti speciális méltányossági kérelmek az adóhivatalhoz

A koronavírus-járvány miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó, ám ezt legkésőbb július 17-én lehet kérni az adóhivataltól

2020. Július 12. 13:51, vasárnap | Belföld

Rendkívüli ülésen döntenek a járvány miatti uniós hitelfelvételről

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten. A képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

2020. Július 12. 09:41, vasárnap | Belföld

Öttel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Öttel, 4234-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.