Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 31. 18:01, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtókonferenciáján.

A tárcavezető megerősítette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja az amerikai jelenlétet szerte a világban, mert az amerikai védelmi minisztérium célja e jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében.

Esper úgy fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia. De leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kivonná katonáit az afrikai kontinensről. Hozzátette ugyanakkor: még nem született végleges döntés az ügyben.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején folytatott megbeszéléseket Washingtonban Florence Parly francia védelmi miniszterrel. Parly akkor azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Mint mondta: "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben, mert az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Esper és a sajtótájékoztatón résztvevő Mark Millay tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kitért az iraki katonai támaszpontok ellen végrehajtott januári iráni támadások amerikai katonasebesültjeire is. Donald Trump amerikai elnök először ugyanis azt nyilatkozta, hogy az iráni akcióknak nem volt amerikai sebesültjük, majd később kifejtette: úgy tudja, a katonák fejfájásra és enyhébb tünetekre panaszkodtak. Esper és Millay megerősítette: 50 katonát ápolnak agysérüléssel, de valamennyiüket enyhébb károsodás érte. Bár - tette hozzá Millay - az állapotuk változékony.

Trump korábbi szavaira visszatérve Esper elmondta: beszélt az elnökkel."Nagyon szívén viseli valamennyi katonánk egészségét és jólétét, s különösen azokét, akik Irakban teljesítenek szolgálatot" - mondta. Hozzáfűzte, hogy az elnök "tisztában van az ilyen sebesülések jellegével".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.