Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2017. Március 30. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, de nem hagyja el Európát

Az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, de nem hagyja el Európát

Az Egyesült Királyság elhagyja az uniót, de nem hagyja el Európát, a britek továbbra is elkötelezett partnerei és szövetségesei maradnak európai barátaik számára, továbbra is magukénak vallják az európai értékeket

- hangsúlyozza Theresa May brit miniszterelnök abban a levélben, amelyet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének írt a kilépési folyamat elindításáról.
A brit kormányfő kifejtette, hogy a tavalyi népszavazás nyomán született döntés a kilépésről nem az európai értékek elvetését jelenti. "Az Európai Uniót hagyjuk el, nem Európát, továbbra is elkötelezett partnerek és szövetségesek szeretnénk maradni barátaink számára az egész kontinensen" - olvasható a levélben, amelynek szerzője szerint a világnak most minden korábbinál nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Theresa May kifejezte reményét, hogy országának az EU-ból való távozása után szoros és különleges partneri viszonyt építhet ki barátaival és szomszédaival. Különleges hangsúlyt helyez arra, hogy az európai uniós törvényi szabályozásnak bizonyos részei benne maradjanak majd az Egyesült Királyság majdani jogszabályrendszerében, így szavatolni lehet a folyamatosságot és a kiszámíthatóságot a brit állampolgárok, illetve más tagországok állampolgárai számára, akiknek brit földön vannak üzleti érdekeltségei.

A brit miniszterelnök szerint ha a tárgyalásokon nem sikerülne megfelelő megállapodást kötni, az gyengítené a felek közötti jövendő együttműködést a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harcban is. Úgy véli, ezért kell megegyezni egy jövendő szoros és különleges partneri viszony kiépítésében mind a gazdasági, mind pedig a biztonsági együttműködés területén, és London szeretné kivenni a maga részét abban, hogy Európa a továbbiakban is erős és virágzó maradjon, képes legyen vezető szerepet betölteni a világban, közvetíteni saját értékeit és megvédenie magát a biztonságát fenyegető veszélyektől. A brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

Az Egyesült Királyság egységes országként tárgyal majd az EU-val, figyelembe véve az ország mindegyik nemzetének érdekeit - hangsúlyozza levelében Theresa May, ígéretet téve arra, hogy később alaposan megtárgyalják majd, milyen hatáskörök maradjanak London kezében, s melyeket adjanak át Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak.Theresa May szerint a Brexitről szóló tárgyalásokon a feleknek építő módon, a másik iránti tisztelet és az őszinte együttműködés szellemében kell egymáshoz viszonyulniuk. Ezzel kapcsolatosan megerősíti, hogy országa nem törekszik a brit tagság fenntartására az EU egységes belső piacán az uniós tagság megszűnése után, megérti és tiszteletben tartja azt az uniós álláspontot, miszerint az egységes belső piaci tagsághoz kötődő négy szabadságjog - a munkaerő, a tőke, a javak és a szolgáltatások szabad áramlásához fűződő jog - egymástól nem elválasztható, és nem lehet közülük "külön kicsemegézni" egyiket sem.

Másik fontos elvként nevezi meg a miniszterelnök azt, hogy az állampolgárok érdekei álljanak az első helyen. A brit kormány már a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, és viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

A levélíró elengedhetetlennek tartja, hogy a kilépést kövesse egyfajta átmeneti időszak, amely révén a minimálisra lehetne csökkenteni a Brexit nyomán keletkező zavarokat, elkerülve az "ugrást a semmibe", s így lehetővé tenné mind a szigetországban, mind a bennmaradó huszonhét tagállamban a tervezést, a zökkenőmentes átállást a befektetők, az üzletemberek és más állampolgárok számára.

A levél későbbi részében a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy a Brexitről szóló tárgyalásokon figyelembe kell venni az Egyesült Királyságnak az Írországhoz fűződő sajátos kapcsolatát, akárcsak az észak-írországi békefolyamat szempontjait.

Címkék: brexit

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 28. 15:02, csütörtök | Külföld

Elhalasztották a cannes-i filmfesztivált

A koronavírus-járvány miatt két hónappal későbbre, júliusra halasztják a hagyományosan májusban tartandó cannes-i filmfesztivált - jelentették be szerdán a szervezők.

2021. Január 28. 14:01, csütörtök | Külföld

A madridi tartomány vakcina hiányában felfüggeszti az első dózis beadását

Elegendő vakcina hiányában a következő tíz napban felfüggesztik a koronavírus elleni védőoltás első dózisának beadását a madridi autonóm tartományban - jelentette be Ignacio Aguado a regionális kormány elnökhelyettese.

2021. Január 28. 12:08, csütörtök | Külföld

A lakosság öt százalékát oltották be eddig Szerbiában

A lakosság öt százalékát oltották be eddig Szerbiában, a hétmilliós nyugat-balkáni országban több mint 375 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást, amely iránt továbbra is óriási az érdeklődés

2021. Január 28. 09:59, csütörtök | Külföld

A világon már 100,8 millió a fertőzöttek száma

A világon 100 852 176 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 173 965, a gyógyultaké 55 745 011 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.