Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2016. December 05. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Az ellenőrzöttek 40 százalékánál találtak be nem jelentett dolgozót

Az ellenőrzöttek 40 százalékánál találtak be nem jelentett dolgozót

Súlyos következményekkel jár a feketefoglalkoztatás

Több mint négyezer-ötszáz adózó szerepel a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók NAV által közzétett országos listáján, ebből mintegy 300 munkáltató Győr-Moson-Sopron megyei. Az idei foglalkoztatotti ellenőrzések alapján a vállalkozások negyven százaléka nem jelentette be alkalmazottját. A mulasztók az adó- és mulasztási bírságon túl egyéb szankciókra is számíthatnak.

Nem éri meg be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatni, hiszen a NAV a szabálytalanságról tájékoztatja a munkaügyi hatóságot és az egészségbiztosítót is. A feketefoglalkoztatók listájáról nehéz lekerülni, mert csak két év után törli a hivatal a rajta szereplő adózókat, ha nem követnek el újabb szabálytalanságot.

A be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása miatt megállapított adót és járulékot a hivatal a mindenkori minimálbér kétszerese után és legalább három hónapra határozza meg, továbbá dolgozónként egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszab. Emellett a NAV üzletlezárásról vagy üzletlezárást helyettesítő bírságról is dönthet.

A több milliós szankciók mellett további hátrányt is jelent a listára kerülés, hiszen ezek a vállalkozások kockázatos adózóknak minősülnek. Ez a besorolás egyebek mellett azzal jár, hogy az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfa-kiutalás határideje mindig 75 nap, az ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlék naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, az adó- és a mulasztási bírság – amelynek kiszabása nem mellőzhető – minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 09:36, péntek | Helyi

Jubileumi matricák a GYSEV FLIRT motorvonataiban

A GYSEV alapításának 150 éves évfordulója alkalmából újabb meglepetés várja az utazóközönséget - 6 db FLIRT motorvonat belső matricákat kapott.

2022. Augusztus 18. 16:20, csütörtök | Helyi

A helyközi autóbuszok közlekedési rendje az államalapítás ünnepi időszakában

Menetrendi tájékoztató

2022. Augusztus 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

Szuperinfó Csorna-Kapuvár

2022. Augusztus 18. 09:00, csütörtök | Helyi

A csornai rendőrök több interneten elkövetett csalással kapcsolatos ügyben nyomoznak

A rendőrök Csorna belterületén szórólapokkal hívták fel a lakosság figyelmét az internetes csalások különböző fajtáira.