Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2016. Szeptember 17. 09:15, szombat | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a megyében

Az ellenőrzöttek harmada mulasztott a megyében

Lezárult a NAV két hónapos nyári ellenőrzés sorozata.

Győr-Moson-Sopron megyében kétszáz ellenőrzést végeztek a revizorok, ebből minden harmadik esetben tártak fel valamilyen szabálytalanságot. A várható mulasztási bírság összege meghaladja a húszmillió forintot.

Az adóellenőrök elsődlegesen a turisták által kedvelt üdülőhelyeket, vendéglátóhelyeket, strandokat keresték fel, de megjelentek fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, sőt, még tüzépeken is. Az online pénztárgép használatára kötelezett adózók közül a NAV szerverére érkező adatok elemzésével, előzetes kockázatelemzés alapján, a piacokon, kitelepüléseken pedig helyszíni megfigyelés alapján választották ki az ellenőrök, hogy melyik gazdálkodókat kell ellenőrizni.

A kétszáz elvégzett ellenőrzésből hetven esetben találtak szabálytalanságot a revizorok. A legtöbbször, negyvennégy esetben a nyugtaadás maradt el. Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél jóval ritkábban találtak ilyen problémát, a bizonylatolást elmulasztóknak ugyanis nyolcvanöt százaléka piacokhoz, vásárokhoz kötődött. A kitelepüléseken nem kötelező online pénztárgépet használni, de kézzel kiállított nyugtát vagy számlát ilyenkor is adni kell a vásárlóknak. Egyes vállalkozások azonban a nagyobb tömeget, illetve az ideiglenes megjelenést kihasználva a vásárokon tudatosan nyugta nélkül adták termékeiket, hogy így kerüljék el az adófizetést.

Az adóellenőrök tizenhat gazdálkodónál találtak feketén foglalkoztatott munkavállalót, három magánszemély pedig adószám nélkül végezte tevékenységét. Több esetben éltek a revizorok a forgalomszámlálás lehetőségével, amire szintén az online pénztárgép adatok alapján jelölték ki a kockázatos gazdálkodókat. A tapasztalatok alapján a forgalomszámlálás alatt minden esetben a korábbi napok értékeit meghaladó bevételt ütöttek be a pénztárgépekbe az ellenőrzöttek. A NAV munkatársai a folyamatosan beérkező adatok alapján a forgalomszámlálás után is szemmel tartják a bevételek alakulását, és szükség esetén újabb ellenőrzést indítanak.

Az előzetes figyelemfelhívások ellenére a piacokon, fesztiválokon és a vízpartok környékén működő vállalkozások körében is gyakoriak voltak a mulasztások. Győrben egy kürtőskalácsost megfigyelve a revizoroknak feltűnt, hogy a folyamatosan érkező vevők egyike sem kap nyugtát. Mivel náluk is elmaradt a bizonylat, felfedték magukat. Hamar kiderült, hogy a cégnek nem ez az első mulasztása, ezért magasabb összegű bírságra számíthat.

A megyei taxisokat is ellenőrizték a revizorok. Volt, akinek szándékában sem állt nyugtát adni, hiszen a fuvar kezdetekor el sem indította a taxamétert, máshol pedig nemcsak a bizonylat maradt el, a sofőrt is bejelentés nélkül foglalkoztatták. Egy szórakozóhelyen már a belépőjegyről sem kaptak nyugtát a NAV munkatársai, ráadásul az üzemeltető cég hat főt bejelentés nélkül foglalkoztatott. Mivel a társaság egy hónapon belül másodszor bukott le feketefoglalkoztatás miatt, tizenkét napos üzletzárásra is számíthat a bírság mellett.

A tapasztalatok alapján még mindig a vásárokon, kitelepüléseken, és főleg az esti órákban és hétvégéken találkoznak a legtöbb szabálytalansággal az adóellenőrök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Február 25. 13:00, vasárnap | Helyi

Az eddigi csúcs 15.000 vadlúd volt a Hanság vizes élőhelyein

Folyamatosan figyelik és számlálják a vonuló vízimadarakat.

2024. Február 25. 09:00, vasárnap | Helyi

Felújítják Bágyogszováton a régi posta épületét

Szolgálati lakást és üzlethelyiségeket alakítanak ki.

2024. Február 24. 19:00, szombat | Helyi

Eredménytelen lett a Fertő-tavi beruházásra kiírt kivitelezői pályázat

Egyelőre nem tudni, végül melyik terv alapján folytatódik majd a sok vitát kiváltó Fertő tavi beruházás.