Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2014. Június 03. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Az ellenőrzöttek majdnem harmada mulasztott

Az ellenőrzöttek majdnem harmada mulasztott

Lezárult a NAV tavaszi ellenőrzéssorozata.

A Nyugat-dunántúli régióban az adórevizorok 391 esetben ellenőrizték főleg a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint a forgalmazott áruk eredetét. Az operatív ellenőrzések 28 százalékánál tártak fel szabálytalanságot, a mulasztási bírság összege várhatóan megközelíti a 20 millió forintot.

A tavaszi rendezvények és a megnövekedett forgalmú piacok, vásárcsarnokok mellett a revizorok kiemelt figyelmet fordítottak a vendéglátók, ruhatisztítók, dísznövény- és virágkereskedők, gumikereskedések és az ehhez kapcsolódó szervízhálózatok, továbbá a taxisok vizsgálatára, de szépségszalonokat és interneten kereskedőket is ellenőriztek.

A szokásos operatív ellenőrzések mellett az adóellenőrök vizsgálták az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is, szükség esetén segítették, tájékoztatták az adózókat. Több esetben találkoztak adószám nélküli működő vállalkozásokkal. A korábban nem, vagy kevésbé vizsgált gazdálkodóknál több volt a szabálytalanság. A visszatérő mulasztók a bírság mellett üzletbezárásra is számíthatnak.

Egy fodrász a nyugtaadás elmulasztásáért „duplán fizet": nemcsak mulasztási bírságra számíthat, hanem a kedvező kata adóalanyiságot is elveszítette. Egy kozmetikusnál – aki szintén nem adott nyugtát – arra is fény derült, hogy papíron már másfél éve szüneteltette tevékenységét, azonban a valóságban folyamatosan dolgozott, vendégeket fogadott. A taxisok az ellenőrzésektől tartva napközben általában még adtak nyugtát, éjszaka és a hétvégéken viszont nem.

A revizorok a Nyugat-dunántúli régió valamennyi nagyobb településén megjelentek, gyakran a társhatóságok munkatársaival együtt. A tapasztalatok szerint továbbra is indokolt az este és hétvégén is nyitva tartó üzleteknél, vendéglátóhelyeknél a fokozottabb ellenőrzés, ugyanis ebben a körben a megállapított mulasztások aránya jóval magasabb, mint a normál munkaidőben történő ellenőrzésekkor.

A bírságokkal a NAV természetesen nem a vállalkozások ellehetetlenítésére, hanem a jogkövető magatartás ösztönzésére törekszik.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 10:00, szombat | Helyi

Tűzmegelőzési felkészítés aratás előtt Kapuváron

Az aratás tűzveszélyes munka.

2022. Május 27. 16:00, péntek | Helyi

Rendkívüli hétvégi nyitvatartás a kormányablakokban június végéig

Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet idején automatikusan meghosszabbított okmány érvényessége lejár.

2022. Május 27. 13:33, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Ez a hétvége elsősorban a gyerekeké.

2022. Május 27. 09:00, péntek | Helyi

Mert az autónk nem a trezorunk...

A rendőrség bűnmegelőzési felhívása.