Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2015. Augusztus 15. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

Az ember okozta a nagy testű őskori állatfajok kihalását

Az ember okozta a nagy testű őskori állatfajok kihalását

Az ember játszotta a döntő szerepet a nagy testű őskori állatfajok, az úgynevezett pleisztocén megafauna tízezer évvel ezelőtti kihalásában - tették közzé következtetésüket brit kutatók.

A nagyszabású kutatási projektben az exeteri, a cambridge-i, a readingi és a bristoli egyetem tudósai vettek részt, akik eredményeiket az Ecography című ökológiai folyóirat legújabb számában mutatták be.

A pleisztocén megafauna alatt azokat a nagy testű emlős-, madár- és hüllőfajokat értik, amelyek a pleisztocénben éltek és a jelenkor (holocén) beköszönte előtt haltak ki. Eltűnt a Föld színéről a gyapjas mamut (Mammuthus primigenius), a kardfogú tigris (Smilodon populator), kipusztult a gyapjas orrszarvú (Coelodonta antiquitatis) és a glyptodont (óriás tatu, Glyptodon clavipes) - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kihalási hullámot egyes tudósok a klímaváltozással magyarázzák, mások az ember terjeszkedésével és a túlzott vadászattal hozzák összefüggésbe, de léteznek olyan elméletek is, amelyek szerint a pleisztocén megafauna végzetét járványok okozhatták.

Az évtizedek óta folyó tudományos vitát látszik eldönteni a brit kutatás, amelynek keretében a tudósok több ezer forgatókönyvet futtattak le, feltérképezve minden egyes faj kihalásának idejét és a különböző térségek benépesülésének dátumát. Az adatokat a továbbiakban az elmúlt 90 ezer év éghajlati változásaival is összevetették.

Az elemzések során a világ valamennyi régiójában egyértelműen kirajzolódott a nagy testű állatok kihalásának és az ember megjelenésének időbeli egybeesése.

"Az ember játszotta a főszerepet a megafauna kihalásában" - fogalmazott Lewis Bartlet, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a változó éghajlat legfeljebb felgyorsította kihalásukat.

Mint kifejtette, nem lehet eldönteni a folyamatot meghatározó pontos okokat, azaz hogy a túlzott vadászat miatt tűntek-e el ezek a fajok vagy a tűz használata bizonyult végzetesnek számukra, esetleg a nagy testű állatok egyszerűen kiszorultak élőhelyeikről.

A Daily Mailnek nyilatkozva Lewis Bartlett rámutatott, hogy az ember megjelenése végzetesebbnek bizonyult, mint a klímaváltozás.

"Kutatásaink megcáfolják azt a mítoszt, hogy a korai ember harmóniában élt a természettel" - fogalmazott a brit tudós.

Címkék: állat, őskor, faj

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 14:02, szerda | Bulvár

Verekedésbe keveredtek a Prémium Médiaválogatott tagjai - FOTÓK+VIDEÓ

Hazánk legkiválóbb K-1 és Muaythai versenyzői vívnak egymással mérkőzéseket november 7-én a Madárfészek Akadémia csarnokában.

2020. Október 21. 08:00, szerda | Bulvár

Diéta Percek, Gombapaprikás nokedlivel - VIDEÓ

Hogy lehet ez diétás??? Varga Feri elmondja nekünk! :)

2020. Október 20. 09:22, kedd | Bulvár

Andonik 4s vendége: Katus Attila - VIDEÓ

A műsorban arra kerestük a választ, hogy ki milyen rendszerességgel sportolt a kijárási korlátozás alatt? De Attila mesél nekünk a csúnya sérüléséről is.

2020. Október 19. 17:01, hétfő | Bulvár

Ridley Scott Napóleonról szóló filmet forgat Joaquin Phoenixszel

Ridley Scott Napóleonról szóló filmet forgat, amelynek főszerepét az Oscar-díjas Joaquin Phoenixre bízza - számolt be róla a deadline.com.