Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 07. 07:42, kedd | Életmód
Forrás: mti

Az emlősök csak a dinoszauruszok kihalása után kezdtek nappali életet élni

Az emlősök csak a dinoszauruszok kihalása után kezdtek nappali életet élni

Csak a dinoszauruszok mintegy 65 millió évvel ezelőtti kihalása után jelentek meg az első nappal aktív emlősök egy nemzetközi kutatócsoport hétfőn megjelent tanulmánya szerint.

Korábban az ősi emlősök nappal inkább elrejtőztek, attól tartva, hogy felfalják őket: ezt a régóta fennálló elméletet támasztja alá a Tel Aviv-i Egyetem és a University College London új kutatása, melyről a Nature Ecology & Evolution című szaklapban számoltak be.

A kutatók az emlősök két alternatív családfáját használták, amelyek - kétféleképpen - azt mutatják meg, melyik faj milyen ősöktől származik és mikor jelent meg. Ebbe beillesztették 2415 ma élő faj adatait arról, hogy nappal, éjszaka vagy mindig aktívak.

"Megpróbáltuk modellezni az emlősök sokszínűségét, elefántok, kenguruk és a ma is csak éjjel aktív denevérek adatait is felhasználtuk" - mondta Roi Maor ökológus, a Tel Aviv-i Egyetem kutatója.

"Több mint 150 millió évet mentünk vissza az időben. Nagyon jól látható a viselkedési mintázat: minden emlős, mely a dinoszauruszok korában élt, éjszaka volt aktív" - emelte ki Maor.

Az első tisztán nappali aktivitású fajok között lehettek a majmok elődei - véli a szakértő. A patás emlősök, például a tehén vagy a teve elődei nappal és éjjel is aktívak voltak.

A kutatók eddig a kövületek jellegzetességei alapján próbálták meg kikövetkeztetni, hogy az állatok nappal vagy éjszaka voltak-e aktívak.

Ez elsősorban a lágy részekből, például a retinából látható, amely azonban a fosszíliknál rendszerint nem marad fenn. A ma élő majmokról azonban ismert, hogy látják a színeket, ami elsősorban nappal hasznos tulajdonság.

Irina Ruf, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet emlőskutató részlegének vezetője szerint a tanulmány szerzői teljesen új módszert alkalmaztak elméletük bizonyítására. Kifejtette ugyanakkor, hogy az eredmények csak ma élő állatok adatain alapulnak, nem fosszíliák megfigyelésén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.